Výstava na zámku Moritzburg připomíná Tři oříšky pro popelku

Drážďany - Legendární pohádku Tři oříšky pro Popelku připomíná výstava na zámku Moritzburg nedaleko Drážďan. Zámek byl v zimě v roce 1973 pohádkovou kulisou pro sídlo královské rodiny a na jeho schodech ztratila Libuše Šafránková v roli Popelky svůj střevíček. Nejen proto jsou mezi každoročními návštěvníky zámku i filmoví fanoušci. Nyní se mohou po téměř čtyřech desítkách let o tomto oblíbeném snímku dozvědět leccos zajímavého.

Expozice vytvořená v české i německé jazykové verzi obsahuje originální kostýmy a rekvizity z tohoto filmu. Nechybí ani videoprojekce rozhovorů přibližujících okolnosti vzniku tohoto projektu i životy jeho protagonistů.

Film Tři oříšky pro Popelku vznikl na motivy pohádky Boženy Němcové ve spolupráci s tehdejším východoněmeckým studiem DEFA. Kvůli koprodukční smlouvě musel Vorlíček rozdělit role mezi herce obou zemí. Král, královna a macecha - Rolf Hoppe, Karin Leschová a Carola Braunbocková - přišli z Německa, zatímco z české strany obsadil vedle Šafránkové a Trávníčka například Danielu Hlaváčovou, Jana Libíčka, Vladimíra Menšíka, Mílu Myslíkovou a Helenu Růžičkovou.

Pohádka obsadila v anketě České televize a Týdeníku Televize o nejoblíbenější českou filmovou komedii všech dob třetí místo (za snímky S tebou mě baví svět Marie Poledňákové a Kolja Jana Svěráka). Ještě předloni o Vánocích připoutala k televizní obrazovce na Nově 1,5 milionu diváků.

Výstava potrvá na zámku Moritzburg, jemuž se přezdívá „perla saského baroka“, až do 10. ledna. Otevřena bude i na Štědrý den dopoledne a na Silvestra. Na expozici se podílelo České centrum v Drážďanech a filmová studia Babelsberg v Postupimi. Organizátoři nabízejí návštěvníkům speciální rodinné prohlídky. Zatímco za jednotlivé vstupné zaplatí dospělí čtyři eura, jen dvojnásobek stačí ke vstupu dvěma dospělým až se čtyřmi dětmi.

Zámek Moritzburg
Zdroj: ČT24