Sotheby's vydražila „falešného“ da Vinciho

New York - Za více než 1,5 milionu dolarů (přes 28 milionů korun) byl ve čtvrtek v newyorské aukční síni Sotheby's vydražen obraz, jehož autorství bylo dříve přisuzováno italskému renesančnímu velikánovi Leonardu da Vincimu (1452-1519). Odhady před dražbou se pohybovaly od 30 do 500 tisíc dolarů. Většina expertů se shoduje, že jde o pozdější kopii portrétu neznámé ženy La Belle Ferronniere (Železářova kráska), který je vystaven v pařížském Louvru a který nejspíš pochází od da Vinciho nebo některého z jeho žáků.

Více než 80 let bylo autorství obrazu předmětem sporů a byly o něm napsány dvě knihy. „Příběh La Belle Ferronniere je stejně o estetických a vědeckých základech dějin moderního umění, jako o pravosti malby samotné,“ uvedl aukční dům Sotheby's ve svém katalogu.

Portrét, který pravděpodobně představuje milenku milánského vévody Ludovika Sforzy Lucrezii Crivelliovou, vytvořil patrně před rokem 1750 některý z da Vinciho pozdějších následovníků.

Jednu ze dvou verzí La Belle Ferronniere přivezl do Spojených států v roce 1920 americko-francouzský novomanželský pár. Manželka vojáka Harryho Kahna Andrée obraz dostala jako svatební dar od své babičky. Tehdy se ještě věřilo, že jde o výtvor da Vinciho, což potvrdil i jistý francouzský odborník.

Když ale Kahn chtěl obraz prodat za 250 tisíc dolarů kansaskému institutu umění, londýnský obchodník s uměleckými předměty Joseph Duveen v jednom rozhovoru prohlásil, že jde o podvrh. To zažehlo právní bitvu, která se vlekla několik let. O dílo se začal zajímat celý umělecký svět.