Jánošíci mají těžkou hlavu a nejedí halušky

Praha – Zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Ľubomír Smatana pokřtil včera na pražské Kampě svou knihu Jánošíci s těžkou hlavou. Představuje v ní Slovensko, jak ho Češi neznají, prostřednictvím vtipných odpovědí na mnohdy provokativní otázky. Čtenáři se například dozví, proč slovenský národní hrdina Juraj Jánošík nejspíše nikdy neochutnal halušky, kdy začnou na Slovensku vládnout Romové nebo proč euro kazí servírkám postavu.

Těžká hlava v názvu knihy není prý jen důsledkem popíjení slovenské borovičky. „Slováci jsou trochu trudnomyslný národ, těžce se tím probíjejí,“ vysvětluje Smatana. Ve své knižní prvotině, která je výsledkem čtyřleté reportérské práce, vykresluje Slovensko v nečekaných souvislostech a informace prokládá osobními zážitky.

S nadsázkou a jemných humorem také proklepává mýty a stereotypy, které kolují mezi Čechy a Slováky. „Nejtypičtější je třeba o tom, že v Tatrách nejvíce umírají Češi. To je naprostý nesmysl, který vyvrací každá statistika horské služby,“ uvádí příklad Smatana. Ačkoliv je sám slovenský rodák, nešetří ironií a vtipy na adresu svých krajanů.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Pouští se i do citlivých témat, jako jsou slovensko-maďarské vztahy, neutěšená politická scéna nebo národnostní předsudky – kupříkladu, že Češi jsou vševědoucí brouci Pytlíci v sandálech s ponožkami a Slováci zase grófové a fanfaróni, kteří se nikdy nenaučí točit pivo.

„Slováci znají lépe Českou republiku než Češi Slovensko, protože se všichni díváme na západ, to je logické. Slováci také nevědí, kdo je primátorem Užhorodu nebo Kyjeva,“ dodává Smatana ke knize, která nabízí pohled opačným směrem – na východ – a přináší pro „západní“ Čechy možná mnohdy překvapivé postřehy ze života zdánlivě dobře známých sousedů.