Tanec Praha začíná představením o dvojčatech

Praha - Nejlepší domácí tvorbu, nejnovější evropské tendence a vystoupení velkého světově proslulého souboru nabídne i letošní ročník festivalu Tanec Praha. Zahájí jej dnes v divadle Ponec představení maďarského choreografa Pála Frenáka Twins zabývající se fenoménem dvojčat a společný site-specific projekt chilského choreografa Sebastiana Belmara a českého souboru DOT504. 22. ročník mezinárodního festivalu se vedle Prahy uskuteční v osmi dalších městech a jeho hlavními lákadly jsou belgický soubor Les Ballets C de la B, který přiveze svou poctu loni zesnulé choreografce Pině Bauschové, a britský soubor Jasmin Vardimon Company. Letos festival hned na svém úvodu také předá ocenění Tanečník roku a cenu diváků festivalu Česká taneční platforma.

Cenu diváků získá taneční skupina ME-SA za svůj site-specific projekt Echoes, mezi nominovanými tanečníky jsou Tereza Lenerová (Proměnná), Jan Malík (Zločin a trest), Tomáš Nepšinský (100 Wounded Tears) a Tereza Ondrová (Případy doktora Toureta).

Více o loňských oceněných: Tanec Praha vzdal poctu českým tanečníkům

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Festivalová představení se budou konat do 21. června výhradně v divadle Ponec, mezi tamními devíti představeními nebudou chybět například oblíbené Evropské taneční laboratoře, nabízející během jednoho večera progresivní tvorbu několika tvůrců. Poté se festival přesune na velké pódium Hudebního divadla Karlín, kde se nejdříve 22. a 23. června uskuteční vystoupení souboru Jasmin Vardimon Company a 29. června zde pražskou část festivalu završí soubor Les Ballets C de la B.

Půjde o první hostování světově proslulého souboru založeného v roce 1984 režisérem a choreografem Alainem Platelem. „Představení Out of Context je zcela jiné, než je u Platela zvykem, je niterně emocionální, rozkrývá nitro lidské duše skrz pohyb,“ říká zakladatelka festivalu Yvona Kreuzmannová. Původem izraelská choreografka Jasmin Vardimonová působí již deset let v Británii, představení Yesterday je právě retrospektivou jejího působení v Británii.

Festival letos od ministerstva kultury dostal dva miliony korun, tedy méně než loni, od Prahy ale má poprvé ve své historii čtyřletý grant. Od letošního roku tak čerpá ročně 2,5 milionu, což přehlídce zaručuje jistou možnost plánovat program příštích ročníků. Na nevyrovnanou podporu od státu si pořadatelé stěžují, festival by podle nich měl být součástí prioritních akcí ministerstva. Na festivalová představení se letos mohou těšit také diváci v Brně, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Chocni, Olomouci, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí.

ME-SA: Echoes
Zdroj: Tanec Praha/Vanda Miškovská