Národní divadlo se mění v Dogville, město plné dobrých lidí

Praha – Kdo je tady ředitel ve Švandově divadle nebo Prolomit vlny v Divadle Rokoko – zdá se, že kontroverzní dánský režisér Lars von Trier je mezi divadelníky oblíbený. Národní divadlo dnes v české premiéře uvádí divadelní adaptaci dalšího Trierova snímku – Dogville. Pro „horor o městě plném dobrých lidí“ se rozhodl režisér Miroslav Krobot, když dostal od šéfa činohry ND Michala Dočekala nabídku na hostování.

Když Trier Dogville uvedl v roce 2003 na festivalu v Cannes, stal se tento provokativní snímek jednou z největších událostí přehlídky. „Scénáře k jeho filmům jsou dramatické a určitá provokativnost je také lákavá,“ odhaduje Krobot, co na Trierových filmem přitahuje divadelníky. I on si pro zhlédnutí Dogville představil, jak by snímek vypadal na jevišti.

„Když jsem viděl film, hlavní otázka, která mě provokovala, byla, jestli by se ten příběh opravdu mohl stát, bez komentáře, bez vnějšího pohledu, který Trier používá, a ten nápad mě natolik zaujal, že došlo až k dnešní premiéře,“ prozradil.

Dogville v Národním divadle sice vychází z Trierova filmu, ale nekopíruje ho. „V našem představení není komentář, který ve filmu diváka navádí, jak se má na příběh koukat. Přiznávám, že mě kromě skvělého textu zaujala možnost pokusit se ho zinscenovat bez modelové morality. Pro divadlo je zajímavější pokusit se ho inscenovat jako příběh, který by se třeba mohl stát,“ vysvětlil Krobot.

V Dogville, městečku ve Skalistých horách, v době hospodářské krize ve 30. letech, se jednoho dne objeví mladá krásná Grace. V uzavřené, hierarchizované komunitě hledá úkryt na útěku před gangstery. Obyvatelé vezmou dívku mezi sebe díky Tomovi, místnímu intelektuálovi, který je samozvaným mluvčím města. Ve chvíli, kdy gangsteři nabídnou za vydání Grace odměnu, stane se z ní výhodný obchodní artikl a každý v Dogville stojí před pokušeními ji vydat…

„V naší inscenaci jsme se pokusili doplnit, co mi ve filmu malinko schází – opravdový vztah mezi Tomem a Grace. Zatímco ve filmu to společenské, ideologické převažuje nad lidským,“ upozornil Krobot. Grace hraje Lucie Žáčková, Toma Jan Hájek. „Trier hodně manévruje s tím, co je dobro a co je zlo, že i láska může znamenat zlý konec. Dobro a zlo, jaký je v tom rozdíl, vždyť člověk dělá dobré věci, aby udělal zlo, a někdy dělá zlé věci jen proto, aby udělal dobro,“ říká Hájek k inscenaci. Na jevišti Stavovského divadla se objeví také Taťjana Medvecká, František Němec nebo Alois Švehlík.

Pro Krobota jde o druhou práci s divadelním přepisem filmové předlohy v krátké době. Ve „svém“ Dejvickém divadle režíroval Muže bez minulosti, vytvořeného podle finského filmu Akiho Kaurismäkiho.

  • Lucie Žáčková v isncenaci Dogville autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1721/172030.jpg
  • Dogville autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1721/172020.jpg
  • Dogville autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1721/172022.jpg
  • Alois Švehlík a Lucie Žáčková v isncenaci Dogville autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1721/172028.jpg