Massive Attack Česku představí své Hell, Ego i Land

Praha – Britští průkopníci trip hopu, kapela Massive Attack, rozduní dnes večer pražskou Tesla Arenu svou temnou hypnotickou hudbou. Jak se stalo už tradicí, místo za hudebníky zabere na pódiu LED stěna, kde mimo jiné poběží i české nápisy týkající se politiky, životního prostředí, lidských práv, hospodářství nebo zdravotnictví. Do České republiky se Massive Attack vrací po beznadějně vyprodaném loňském listopadovém koncertu. Do Prahy přijedou v rámci turné k desce Heligoland, která vyšla letos v únoru.

Massive Attack patří k nejvlivnějším kapelám své generace. Svým temným, hypnotickým stylem na pomezí elektronické hudby, hiphopových rytmů, jazzu, soulových melodií, dubových linek a použitím samplů vytvořili cestu pro významný směr taneční hudby 90. let. Inspirovali formace jako Portishead, Sneaker Pimps, Morcheeba či UNKLE.

Historie Massive Attack se datuje do roku 1983, kdy v Bristolu vznikla skupina Wild Bunch, jedna z prvních a nejúspěšnějších sound system a dýdžejských komunit na britské hudební scéně. Proslavila se mícháním nejrůznějších stylů a aktivit – od punku přes R&B po reggae – a její koncerty se staly vyhledávanou událostí místní klubové scény.

V roce 1987 se spojili dva její členové Andrew „Mushroom“ Vowles a Grant „Daddy G“ Marshall s místním graffiti umělcem „3D“ (Robert del Naja) a vytvořili Massive Attack. V roce 1990 vydali první singl Daydreaming a o rok později první LP Blue Lines. Deska sklidila velké uznání kritiků, ale neprodávala se nijak skvěle. V roce 1994 po třech letech mlčení se kapela objevila s albem Protection. Kritika opět nešetřila chválou a řada skladeb se stala klasikou na klubové scéně.

V roce 1998 po vydání remixů a spolupráci například s Madonnou Massive Attack přichází s deskou Mezzanine, která se stala kultem s úspěšnými singly jako Teardrop či Inertia Creeps. V té době také odchází z kapely Andrew Vowles a Massive Attack pokračují jako duo. V roce 2003 vydala formace své čtvrté album 100th Window, kde spolupracovali například se Sinéad O'Connor.

Deska Heligoland z roku 2010 potvrdila kultovní postavení kapely, hostují na ní například Horace Andy, Tunde Adebimpe z TV on the Radio, Guy Garvey z Elbow, Damon Albarn či Martina Topley-Bird. Název je složeninou slov Hell, Ego a Land.

Jako předskokanka i jako hostující vokalistka vystoupí zpěvačka Martina Topley Bird. Pozornost si poprvé získala jako zpěvačka na Trickyho desce Maxinquaye a poté i na dalších jeho albech. V roce 2003 vydala svůj první sólový počin Quixotic, který se dostal do finále ceny Mercury Music Prize. O pět let později vyšlo její druhé album The Blue God. Na 12. červenec 2010 je oznámeno vydání živého alba Some Place Simple na labelu Honest Jon Damona Albarna.