Brzobohatý: Jackson dával lidem naději, že na světě může být líp

Praha – V pátek 25. června uplyne přesně rok od smrti „krále popu“ Michaela Jacksona. Zpěvák zemřel ve svých padesáti letech následkem předávkování sedativy. A to plánoval návrat na pódia a chystal sérii koncertů. Dvaasedmdesát hodin po své smrti se Jackson dostal mezi nejsledovanější události od začátku století. Během tří dnů vyskočil ve světovém měřítku na devátou příčku tištěných a elektronických médií, na internetu obsadil hned druhé místo. Ve čtvrtek, v předvečer prvního výročí jeho úmrtí, bude ve West Endu v Londýně odhalena jeho pamětní deska. Na internetu mohou lidé ode dneška dražit kytaru s Michaelovým vlastnoručním podpisem.

Staroměstské náměstí zaplavily stovky Michaelových fanoušků

V 80. letech si americký zpěvák a tanečník Michael Jackson vysloužil pověst „krále popu“. Jeho deska Thriller se stala nejprodávanějším albem v historii žánru a Jacksonovy velkolepé klipy hltaly miliony fanoušků po celém světě. I čeští fanoušci byli jeho smrtí zdrceni. Tři dny po této tragické události proto prostřednictvím sociální sítě Facebook svolali pietní vzpomínku na Staroměstském náměstí. Podle odhadu se kolem pomníku mistra Jana Husa sešlo až na 800 lidí, kteří zde zapalovali svíčky, pokládali kytky a přinášeli plyšové hračky a vzkazy svému zemřelému idolu.

Rozhovor s Ondřejem Brzobohatým (zdroj: ČT24)

Zpěváka zřejmě zabila velká dávka propofolu podaná jeho lékařem

O smrti Michaela Jacksona se vedly různé spekulace. Losangeleská policie dokonce v jednu chvíli řešila případ jako zabití. Kriminalisté se zaměřili na zpěvákova osobního lékaře Conrada Murrayho, který mu údajně předepsal anestetikum, jež ho zřejmě usmrtilo. V umělcově těle se nalezlo velké množství léku nazvaného propofol, který mu lékař podal, aby mu pomohl překonat ospalost.

Státní zástupci v Los Angeles nakonec Murraye v únoru 2010 obvinili z neúmyslného zabití zpěváka. Po zaplacení kauce 75 tisíc dolarů byl lékař vyšetřovaný na svobodě. Za neúmyslné zabití mu hrozily až čtyři roky vězení. V pondělí 14. června kalifornský soud rozhodl, že Murraymu nezakáže vykonávat lékařskou praxi. Zároveň stanovil na 23. srpna předběžné jednání s lékařem. Ten ale od začátku tvrdí, že je nevinný.

Jako památka na Jacksona vznikl film „This Is It“

Ze záznamů stovek hodin zkoušek a záběrů ze zákulisí, které byly natočeny během příprav Michaela Jacksona na sérii londýnských koncertů, byl natočen snímek s názvem This Is It. Film se jmenuje stejně jako plánovaná koncertní vystoupení. Promítal se v sále Nokia Theatre, naproti aréně Staples Center, v níž se slavný americký zpěvák připravoval na svůj návrat na pódia a kde se také konalo veřejné rozloučení po jeho smrti. V České republice měl snímek This Is It premiéru ve Village Cinemas Anděl a do kin vstoupil dne 28. října 2009, den po světové premiéře.

Adrian Grant, blízký přítel Michaela, sestavil encyklopedii s názvem Jackson - Obrazová encyklopedie 1958-2009. Kniha zahrnuje i události kolem zpěvákovy smrti. Podle muzikanta a zpěváka Ondřeje Brzobohatého byl Michael Jakcson tak výjimečným zpěvákem, že i kdyby se o to někdo pokoušel, nedokázal by ho nahradit. „Dal mi ideologii a víru, že na tom světě by ještě mohlo být všechno hezké,“ řekl zpěvák a muzikant Ondřej Brzobohatý.

  • Tanečníci v Pařížské ulici vzpomínají na Michaela Jacksona autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1079/107818.jpg
  • Lék propofol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1415/141409.jpg
  • Conrad Murray autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1407/140649.jpg
  • This Is It zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1201/120010.jpg
Vydáno pod