Shakespearův svět začíná na Pražském hradě

Praha - Hrou Jindřich IV. s Janem Dolanským, Ladislavem Mrkvičkou, Norbertem Lichým a Zdeňkou Žádníkovou v režii a úpravě Lucie Bělohradské začne dnes další ročník Letních shakespearovských slavností. Oblíbený divadelní festival, který se odehrává na scéně v areálu Pražského hradu, letos potrvá do 4. září. Kromě hlavního města inscenace uvidí diváci i v Brně, Ostravě, Olšanech a na Slovensku. Na programu je celkem deset titulů, plánováno je 148 představení v osmi městech v České a Slovenské republice.

„Pro zahájení jsme sáhli po hře, která se na českých jevištích až tak často nehraje, záměrem je osvěžit festival i méně známými tituly,“ uvedl k začátku festivalu jeho umělecký šéf Libor Gross.

„Řekla bych, že Jindřich IV. je docela zábavná politická hra s mužskými postavami, které Shakespeare napsal naprosto dokonale. Tiše svým mužským kolegům závidím, protože ženské postavy (až na pár výjimek) tak skvěle neprokreslil. I když moje postava Fámy byla docela složitá, ale asi spíše díky pojetí režisérky Lucie Bělohradské, která moji postavu charakterizovala slovy, že je to kombinace zpěvaček Madonny a Marlene Dietrich, je to bezprožitkový mutant, královna krutosti, vznešená, noblesní a zároveň rajcovní. Nebyl to jednoduchý úkol,“ prozradila v rozhovoru pro ČT24 herečka Zdeňka Žádníková.

Jindřich IV. je strhující příběh přátelství a politiky

Ve hře se hraje o moc a její chuť, o ambice a jejich naplnění i o kariéru a její cesty. Režisérka Lucie Bělohradská už pro slavnosti dříve nastudovala divácky úspěšného Hamleta s Jiřím Langmajerem. V inscenaci Jindřich IV. se prolínají dva světy – jeden, v němž jsou vztahy kalkulem, a druhý, v němž vládne veselé a rozmarné podsvětí. Původně dvoudílnou hru režisérka razantně upravila a podtrhla v ní aktuální politický rozměr. Dva hlavní hrdinové – princ Jindra a Falstaff – se tak potkávají na jevišti světa, na kterém vystupují i ctižádostiví muži politiky, jejichž vypočítavá přátelství a touha po majetku a moci rozvíjejí dramatický příběh.

V roli prince Jindry uvidíme Jana Dolanského, krále Jindřicha ztvární Ladislav Mrkvička, rytíře Falstaffa bude hrát Norbert Lichý: charismatický ostravský herec a hudebník, loňský držitel Thálie za nejlepší činoherní herecký výkon, je pro roli princova přítele a hospodského kumpána ideálním představitelem. V dalších úlohách uvidíme Zdeňku Žádníkovou, Martina Písaříka, Martina Preisse, Moniku Zoubkovou / Vendulu Křížovou, Evu Salzmannovou / Zuzanu Slavíkovou, Jana Konečného, Jana Teplého / Radka Valentu, Martina Myšičku, Jaromíra Medunu, Tomáše Petříka, Miloše Kopečného, Jiřího Štrébla, Jiřího Klema, Jiřího Racka, Roberta Jaškówa, Jiřího Hánu, Šárku Opršálovou, Václava Jílka, Davida Šiktance a další. Hru přeložil Martin Hilský, hudbu složil Jan P. Muchow, scénu vytvořil Ondřej Nekvasil, kostýmy navrhla Zuzana Ježková. 

Další tituly letošních shakespearovských slavností 

Českou premiéru bude mít ostravská inscenace ROMEO A JULIE produkce PaS de Théâtre s Jitkou Smutnou. Veronské milence ztvární Marek Holý a Tereza Dočkalová, v roli chůvy Jitka Smutná. Režie se ujal Pavel Šimák. Novinkou slovenské části festivalu bude hra OKO ZA OKO v režii Michala Vajdičky. Festival uvede i reprízy dříve úspěšných inscenací: chybět nebude loňský divácký hit VESELÉ PANIČKY WINDSORSKÉ režiséra Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou, MACBETH s Veronikou Freimanovou i vydařený ANTONIS A KLEOPATRA s česko-slovenským obsazením. Derniér se letos dočkají obě nastudování KOMEDIE OMYLŮ: rozverná inscenace s Martinem Pechlátem, Jitkou Čvančarovou a Davidem Suchařípou se bude hrát naposledy 28. července v Praze, se stejným titulem s herci z ostravských divadel se rozloučí publikum 10. srpna na Slezskoostravském hradě.

Chybět nebudou ani dva tituly v angličtině

Komedie MERRY WIVES OF WINDSOR a AS YOU LIKE IT představí poprvé v České republice britská společnost GB THEATRE COMPANY. 

Více informací o letošním programu zde  

Shakespeare na 2 CD – divadlo i pro vaše uši Nejslavnější monology, dialogy a scény ze čtrnácti Shakespearových her v podání hereckých hvězd slavností vycházejí letos i na 2 CD: vydavatelem je Popron Music.

Pořadatelem slavností je opět AGENTURA SCHOK. Slavnosti spolupořádají hlavní město Praha, městská část Praha 1 a Správa Pražského hradu. Osobní záštitu nad festivalem převzala i v tomto roce první dáma České republiky Livia Klausová společně s primátory měst Prahy, Brna a Ostravy.

Vydáno pod