Vary začnou a skončí srdcem, největší hvězda je stále tajemná

Karlovy Vary - Úvodní projekce 45. ročníku mezinárodního filmového festivalu, který v Karlových Varech začíná v pátek, bude ve znamení oscarového filmu Crazy Heart režiséra Scotta Coopera. Právě jeho dnes prezident MFF Jiří Bartoška potvrdil jako dalšího hvězdného hosta filmové přehlídky, který svůj snímek osobně uvede. A název srdce má v názvu i závěrečný film festivalu, jímž bude francouzský snímek (K)lamač srdcí režiséra Pascala Chaumeila.

Festivalový štáb údajně očekává ještě další filmovou hvězdu, jejíž účast je podle Bartošky podmíněna tím, jestli stihne dokončit natáčení svého nového filmu. „Pokud to stihne, tak by přijel ve středu,“ prozradil Bartoška, o koho jde, nechtěl ani naznačit. Ale prý to je skutečně velká osobnost.

Každopádně je jistá účast britského filmového a divadelního herce Judea Lawa, který převezme cenu prezidenta festivalu. Přijede i slavný ruský režisér Nikita Michalkov, aby si převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Hostem festivalu bude i americký herec, hudebník, režisér a producent Adrian Grenier, známý ze seriálu Vincentův svět.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Česko má na festivalu letos rekordní počet snímků. Dva budou v konkurenci dalších deseti soutěži o hlavní cenu Křišťálový globus - novinka režiséra a scenáristy Jana Svěráka Kuky se vrací a také debut Tomáše Mašína Tři sezóny v pekle. Loni se do hlavní soutěže neprobojoval žádný český film.

Do soutěže dokumentů nad 30 minut byl vybrán snímek Heleny Třeštíkové Katka. V soutěžní sekci Na východ od Západu uvede Jitka Rudolfová celovečerní hraný debut Zoufalci. Soutěžní sekce Fórum nezávislých zařadí nízkorozpočtový snímek Dvojka rovněž debutujícího Jaroslava Fuita.

Prestižní přehlídka se koná od 2. do 10. července. Hvězdou nové festivalové znělky bude loňský host John Malkovich. Festival letos nabídne 204 celovečerních filmů a dokumentů, což je přibližně o 50 snímků méně než v předchozích letech, podle umělecké ředitelky festivalu Evy Zaoralové jde ale o záměr, některé atraktivní filmy se budou moci promítat vícekrát, a fanoušci budou tak mít větší šanci je vidět.

V Karlových Varech se začnou prodávat od čtvrtka vstupenky na projekce v pokladnách hotelu Thermal, od pátku pak ve všech zbývajících čtyřiadvaceti festivalových pokladnách. „Podařilo se udržet ceny, 50 korun za zlevněnou vstupenku, 65 za vstupenku základní,“ doplnil výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

  • MFF Karlovy Vary 2010 zdroj: MFF KV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1588/158767.jpg
  • 45. ročník MFFKV zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1751/175019.jpg