Dočká se karlovarský festival pořádného kina?

Karlovy Vary – Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech volají po novém moderním promítacím sále, město se ale žádný vybudovat nechystá. Jeho zástupci tvrdí, že kvůli deseti dnům festivalu se tak velká investice nevyplatí. Letos se festivalové filmy promítaly ve 12 kinosálech, včetně nafukovacího kina. Ani letos se přehlídka oficiálně nedostala s projekcemi do nové multifunkční KV Areny. Většina festivalových kin ale už moderní požadavky nesplňuje.

„Jsou to provizorní sály, ne takové, které by byly vybaveny jako pravý filmový sál,“ upozorňuje umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová. Organizátory nejvíce trápí výpadky klimatizace, nekvalitní zvuk a zastaralá technika, diváky v nafukovacím kině navíc ruší hluk z okolí.

Například sedačky v Malém sále hotelu Thermal jsou více než třicet let staré. Vedení hotelu už připravuje jejich výměnu, zároveň by zastaralé promítačky měla nahradit nová technika. „Jde o investice v řádu milionů. Nevím, jestli to bude příští, nebo přespříští rok, k tomu bych se nechtěl zavazovat. Nicméně směr je jasný,“ potvrdil generální ředitel hotelu Josef Pavel.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Festival by nutně potřeboval moderní, technicky dobře vybavený sál pro tři sta až pět set lidí. Podle Evy Zaoralové by jeho vybudování mělo prosazovat samo město, protože je vlastníkem pozemků. „Úlohou města není budovat další a další kinosály, protože kvůli desetidenní záležitosti by tyto prostory byly nesmírně drahé,“ namítá náměstek karlovarského primátora Petr Keřka.

Organizátoři festivalu předpokládali, že moderní sál nabídne multifunkční hala KV Areny. Oficiální program se v ní ale nepromítal ani v letošním, 45. ročníku. Město odmítá koupit zařízení na promítání filmů. „V příštím roce by se totiž mohlo stát, že by bylo zastaralé, a už by nevyhovovalo potřebám mezinárodního filmového festivalu,“ vysvětlila obavy magistrátu jeho mluvčí Michaela Koukalová. Nicméně zástupci města věří, že před 46. ročníkem se s organizátory karlovarského festivalu domluví a multifunkční hala bude sloužit jako moderní kino.