MASH - dodnes nepřekonaný fenomén

Praha - Legendární seriál MASH patří v rámci televizní tvorby mezi to nejlepší. Začal se natáčet před 40 lety a přesto, že byl původně dost podceňován, stal se mimořádným fenoménem. Příběhy o lékařích v polní vojenské nemocnici v Koreji si zamilovaly miliony televizních diváků. Dodnes MASH drží jeden velký rekord - na poslední díl tohoto protiválečného díla se dívalo přes sto milionů Američanů, což žádný jiný seriál nedokázal překonat. Velkou popularitu si MASH získal i v Česku, i když se zde vysílal více než dvacet let od svého vzniku.

Kde se vzal MASH aneb jak to všechno začalo?

MASH je zkratka pro anglický název Mobilní vojenská chirurgická nemocnice. Během války v Koreji (v letech 1950-1953) jich působilo bezprostředně za frontovou linií pět. V jedné z nich MASH 8055 sloužil lékař jménem Richard Hornberger – autor slavné knihy o třech doktorech  sloužících u smyšlené jednotky MASH 4077 v Koreji. (Mimochodem pozdější seriálové ztvárnění doktora Pierce se Hornbergerovi vůbec nelíbilo – nechtěl, aby byl Hawkeye vykreslen jako sukničkář a vtipálek).

Jako předlohu pro film koupilo Hornbergerovu knihu studio 20th Century Fox. Scénář postupně nabídli 15 režisérům a všichni ho odmítli. Až přišel Robert Altman a postaral se o to, aby se MASH stal světovým úspěchem. MASH se skvěle trefil do doby, kdy USA pocítily protivietnamskou náladu. Do kin na něj přišlo 14 milionů lidí a Fox na něm vydělal 36 milionů dolarů. Hitem se stala i hlavní píseň filmu Suicide is painless (Sebevražda nebolí). Napsal ji Altmanův syn a vydělal na ní víc peněz než jeho otec na natočení celého filmu.

Po úspěchu filmu na sebe nenechal seriál dlouho čekat

Šéfové studia Fox zmlsaní úspěchem filmu začali okamžitě uvažovat o natočení seriálu. Během několika týdnů vznikly náčrty hlavních postav a scénář k pilotnímu filmu. Ve studiu ještě dokonce stály kulisy z filmu, které se v seriálu využily. Stejné jako ve filmu byly i exteriéry.

Prvním angažovaným hercem byl Gary Burghoff, který hrál roli úředníka jednotky Radara O’Reillyho už v Altmanově filmu. Na dvě hlavní role – Hawkeyeho a Trappera – byl vypsán konkurz, do kterého se přihlásilo na 25 herců. Pro roli Trappera – původně považovaného za hlavní postavu seriálu - byl nakonec vybrán Wayne Rogers, tehdejší hvězda mýdlové opery. Pro roli doktora Pierce si producenti vyhlídli známého newyorského divadelního herce Alana Aldu. Ten však s podpisem smlouvy dlouho otálel. Nechtěl se upisovat seriálu, který se mohl natáčet „až pět let“ a navíc by musel na natáčení dojíždět z New Yorku do Los Angeles. Od práce v seriálu ho odrazovali i přátelé – nevěřili, že by mohl mít takový úspěch jako Altmanův film. Nakonec se seriálu upsal jen pár hodin před první zkouškou, zůstal celých 11 let a stal se hvězdou.

Pilotní film byl vysílán v září 1972 a časopis Time jej označil za jedno z největších zklamání sezóny. Dlouho se nevědělo, zda bude show vůbec pokračovat. Bylo natočeno 22 epizod a stanice CBS najednou požádala o další – celý štáb si mohl oddychnout. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

Stejně jako jiné seriály se i MASH natáčel 12 až 14 hodin denně. Producenti si ale u společnosti 20th Century-Fox vyprosili „exkluzivní“ přístup. Natáčelo se v interiérech i exteriérech, používaly se opravdové sanitky, nákladní vozy, džípy a helikoptéry. Na detaily dohlíželi lékaři i armádní profesionálové. Společnost Fox poskytla pro venkovní scény svůj ranč v Malibu, kde herci trpěli zimou i vedrem. O společnost se jim v seriálových stanech a natáčecích přístřešcích staraly myši, blechy a hejna much.

Zatímco natáčecí štáb bojoval s rozmary počasí, scénáristé se museli vypořádat s cenzory společnosti CBS, která seriál vysílala. Z dialogů musela být vyškrtnuta třeba slova prsa a panna. „Příští týden jsem to tam měl zpátky. Vymyslel jsem si vojáka, který pocházel z Pannenských ostrovů,“ usmíval se po letech scénárista Larry Gelbart, který stál u začátku seriálu. CBS tvrdě tlačila na to, aby byl MASH ryze humorným seriálem, kdežto scénáristé ho chtěli posunout na hranici dramatu a černého humoru. Zejména v první sezóně, kdy ještě neměla show velký divácký ohlas, musel Gelbart často upravovat scénáře, aby odpovídaly požadavkům nadřízených.

Náměty pro jednotlivé epizody čerpali scénáristé z rozhovorů s lékaři a sestrami, kteří se války v Koreji zúčastnili. Pomohla jim i průzkumná cesta do Koreje. Jakmile se seriál ve druhém roce vysílání stal hitem, měli scénáristé společnost v hrsti a při psaní měli volnou ruku.

Konec seriálu způsobil mánii

Během jedenácti let vysílání byl MASH téměř stokrát nominován na televizní cenu Emmy. Seriál udržel Američany přilepené do křesel celých deset sezón. Po oznámení data vysílání posledního dílu se strhlo doslova šílenství. Noviny vyhlašovaly soutěže, ve kterých vyzývali čtenáře, aby psali, jak by mohl seriál dopadnout. Jistý čtenář Chicago Sun Times dokonce navrhl, že by mohl být Hawkeye odhalen jako tajný agent KGB. Při natáčení posledních dílů museli být herci dokonce hlídáni před všudypřítomnými fanoušky.

28. únor 1983. Den, kdy se MASH po jedenácti letech loučil. Ve Spojených státech propukla mánie. Média zjišťovala, které slavné osobnosti zůstanou doma, aby se mohly dívat na MASH. V každém větším městě se pořádaly party na téma MASH, na které přicházeli lidé ve starých armádních uniformách. Studenti chodili v chirurgických pláštích a vyzdobili pokoj na kolejích, ve kterém kdysi bydlel Alan Alda. Pořádaly se dokonce kampaně vyzývající k darování krve.

Půlhodinka navíc

Původně měl poslední díl trvat rovné dvě hodiny. Alda, který ho režíroval, nechtěl zbytečně stříhat a tak nakonec vznikl dvou a půl hodinový film. Mimochodem ta půlhodina navíc nebyla hercům nikdy řádně proplacena. Natáčení zkomplikoval obrovský požár lesů kolem ranče v Malibu, na kterém se natáčelo. Scénáristé se nechtěli zdržovat a požár promptně zahrnuli do děje.

Údaje o sledovanosti vyrazily všem dech. Na epizodu nazvanou Nashledanou, sbohem a amen se dívalo 125 milionů Američanů. 77 procent lidí, kteří měli v tu dobu puštěný televizor, se dívalo právě na MASH. CBS vydělala téměř 14 milionů dolarů. Tento rekord zůstává dodnes nepřekonán.

Vtip na pozadí války:

Hawkeye: Otče Mulcahy, když tu tak spolupracujeme, můžu vám říkat „tati“?

Hawkeye a B.J. sledují, jak v kávě plave moucha:
B.J.: Sakra, šla ke dnu.
Hawkeye: Jestli se do 20 vteřin nevynoří, jdu pro ni.

pacient: Já jsem mariňák. My jsme nejlepší.
Hawkeye: Já jsem srab. My jsme nejhorší.

Hawkeye: Kolik karet chceš, Radare?
Radar:   Dvě… Tři… Čtyři.
Hawkeye: Prohnaný ďábel, určitě má jednici.

Hawkeye kritizuje B.J.: To, co máš na sobě, je příšerné. To jsi měl na frontě už posledně.

plukovník: Nikdy nenecháte těch průpovídek?
Hawkeye: Jen abych mezitím udělal vtip.

Hawkeye a B.J. přicházejí do kina:
Hawkeye: 3:1 sázím na indiány.
B.J.: Beru. Pět dolarů. Jak se ten film jmenuje?
Hawkeye: Little Big Horn.

Hawkeye a B.J. usínají po návratu z baru:
Hawkeye: Nevím, jestli spát ve špinavých hadrech, nebo si vzít špinavý pyžámko.
B.J.: Buď je mi to jedno, nebo je mi to jedno.

Frank: Vím, že mě nemáš rád.
Hawkeye: To je pomluva. Začal to někdo, kdo slyšel, jak říkám, že tě nemám rád.

Frank: Pokaňkal jste mou výplatnici.
B.J.: Promiň.
Frank: Žádné promiň. To byla záměrná a zlomyslná kaňka.
B.J.: Tak půjdu do kouta Koreje.

B.J.: Nůž na harakiri.
Frank: Ten je úplně nový, nebyl použitý.
B.J.: Udělej to pro nás, Franku, zajeď ho.

Frank: Není tajemstvím, že budu brzy povýšen.
Hawkeye: Z neandrtálce na kromaňonce.

B.J.: Promluvte si s otcem Mulcahym.
Pacient: Dobře, ale já jsem ateista.
B.J.: Vážně?
Pacient: Přísahám Bohu.

Hawkeye: Jak dlouho už děláme?
Potter: Já jsem začal operovat v roce 1932.
Hawkeye: Myslím tuhle akci.
Potter: To já taky.

Hawkeye: Připomínám, že jsi ženatý muž.
Trapper: Tuhle pomluvu vymyslela moje žena.

Hawkeye a B.J. se poprvé setkali s Charlesem:
B.J.: Vyhneme se předvánočnímu shonu a začneme ho nenávidět už teď.

Charles na své první vycházce táborem:
Charles: Co to je za pach?
Radar: Severní vítr žumpa, východní latrína.
Charles: Vítr jde z jihu.
Radar: No tak to bude kuchyň.

Osazenstvo MASH 4077:

Hawkeye Pierce (Alan Alda): Postupně se z něj stala hlavní postava seriálu. Antimilitarista, absolutně nevojenský typ, na což je hrdý. Nikdy nenosí zbraň. Jmenuje se podle postavy z Posledního mohykána – jediné knihy, kterou jeho otec kdy četl. Má vřelý vztah k sestřičkám, láká je na sliby typu – jednou bude všechno tady tvoje: minové pole, žumpa, latrína…

Trapper McIntyre (Wayne Rogers): Další obyvatel prosluléh stanu Bažina. Pečlivě se věnuje sestřičkám, přestože je ženatý. Po třetí sezóně byl Trapper poslán domů – Rogers odešel ze seriálu kvůli tomu, že dostával stále méně prostoru.

Frank Burns (Larry Linville): Neschopný lékař (na medicínu šel jenom proto, aby si vyléčil akné), neschopný voják a velitel (cvičně chtěl stěhovat nemocnici) a hlavně Kuní ksicht (tuhle přezdívku získal už jako dítě a zná ho pod ní celá Korea). Dlouho udržoval poměr s Margaret. Když se vdala, Frank se zbláznil, následně byl povýšen a poslán domů.

Margaret Houlihanová (Loretta Switt): Vrchní sestra a armádní spratek (jako dítě si myslela, že civilisti jsou vojáci, co jenom čekají na to, až se jim uniforma vrátí z čistírny). Původně přísná a odměřená majorka, která udržovala vztah s Kuním ksichtem. Stihla se vdát a rozvést s Donaldem Penobscottem, zažila románek s Hawkeyem. Pro svou vášnivost si vysloužila přezdívku Šťabajzna.

Henry Blake (Maclean Stevenson): První velitel v MASH, rybář a golfista. Hawkeye jeho velitelské schopnosti vystihl bonmotem: Jako když přiběhnete na potápějící se lodi na velitelský můstek a tam stojí kačer Donald. Nesnese pohled na vlastní krev (s tou cizí by klidně mohl natřít plot). Stevenson chtěl původně hrát roli Hawkeyho, ale nakonec ho scénáristé přemluvili, aby vzal Henryho Blakea. Ze seriálu odešel po třetí sérii. Konec dílu, ve kterém se loučil, se dotáčel až několik dní po natočení epizody. Scénáristé se totiž narychlo dohodli, že nechají Henryho zemřít.

B.J. Hunnicatt (Mike Farell): Otec dcerky Erin a manžel Pegg nahradil v seriálu Trappera. Skvělý chirurg, vtipálek a milovník motorek. Jednou napustil Frankovi zákop vodou a vyhlásil poplach. Vtipálek, nesnáší tvrzení, že Trapper vymýšlel lepší žertíky.

Sherman Potter (Harry Morgan): Druhý velící tábora. Voják z povolání, sloužil u kavalerie už v první světové (bylo mu jenom 15, ale měl silná stehna). Milovník koní, v táboře měl klisnu Sophie, kterou v posledním díle věnoval sirotkům. Rád maluje a kouří doutníky. Mohl odejít do důchodu, ale rozhodl se v Koreji zůstat až do konce.

Charles Winchester (David Ogden Stiers): Zpupný, bohatý, protivný a nafoukaný egoista. Do 4077 se dostal kvůli tomu, že porazil svého nadřízeného v kartách. Později se přece jenom mezi ostatní začlenil. Medicínu na Harvardu dokončil jako nejlepší ve třídě. Milovník vážné hudby a dobrého jídla. Hawkeye a B.J. mu jednou v noci namalovali na hlavu svítící kolečko a Margaret ho nazvala skinheadem.

Radar O’Reilly (Gary Burghoff): Úředník jednotky a za časů Henryho Blakea vlastně i její velící. Dokáže sehnat cokoliv, chovatel zvířat (jednou mu ale bohužel kompletně vychcípala žížalí farma). Pije hroznové nehai (má z něho modré zuby) a spí s medvídkem. Za jednu noc se stihl poprvé v životě opít a naučit se řídit džíp (s oběma záležitostmi mu pomohl Hawkeye). Dopředu ví, co se stane. Nechal si domů po částech poštou poslat džíp. V sedmé sérii ze seriálu Burghoff odešel, ale v osmé se vrátil, aby se mohly natočit díly, ve kterých se Radar loučí.

Max Klinger (Jamie Farr): Notorický útěkář. Za každou cenu se chce dostat z války. Chce uhrát paragraf 8 – na hlavu. Chodí v ženských šatech, objevil se jako Scarlett, Alenka v říši divů, Mata Hari i Socha svobody. Z armády se pokusil prchnout veškerými možnými způsoby. Po odchodu Radara přejal funkci úředníka jednotky a převlékl se do obyčejné uniformy (dříve mu způsobovala vyrážku). Nakonec v Koreji zůstal – své manželce pomáhal najít rodinu. Farr jako jediný z herců opravdu v korejské válce sloužil.

Otec Mulcahy (William Christopher): Kněz, který se musí potýkat s největší hustotou hříchu na metr čtvereční. Má neuvěřitelné štěstí v kartách a loteriích (ostatní ho podezírají, že má informace „shora“). Často si myslí, že je neužitečný (odjede proto na frontu a zachrání život raněnému vojákovi). Má rád box a když je potřeba, použije svůj levý hák (což si samozřejmě později vyčítá).

Co jste možná nevěděli:

  • Poslední díl seriálu byl údajně druhým nejsledovanějším televizním pořadem v historii, hned po přenosu z přistání na Měsíci.
  • Tři minuty po skončení závěrečného dílu Nashledanou, sbohem a amen stoupl odběr vody v New Yorku o 1 350 000 000 litrů. Vědci to vysvětlili tím, že většina lidí počkala na konec a poté odešla na záchod.
  • Polibek Hawkeyeho a Margaret v posledním díle trval skoro 35 vteřin. Třicetisekundová reklama v tomto filmu stála 450 000 dolarů, takže polibek by vyšel na 522 000 dolarů.
  • V poslední „krátké“ epizodě Tak jde časzakopal personál nemocnice do země truhlu s věcmi, které pro ně symbolizovaly pobyt v Koreji. Po skončení natáčení zakopal každý z herců někde na pozemcích 20th Century Fox svou krabici.
  • V seriálu se MASH stěhoval pouze dvakrát. Ve skutečnosti se jednotky MASH stěhovaly během korejské války až třicetkrát.
  • Herec Roger Bowen, který hrál plukovníka Blakea ve filmu, zemřel pouze den po McLeanu Stevensonovi, který tuto roli ztvárnil v seriálu.
  • Harry Morgan hrál v jedné z prvních epizod seriálu šíleného generála, který chtěl jednotku přestěhovat přímo na frontu. Potom se do seriálu vrátil jako plukovník Potter.
  • V jednom díle se setkali tři Aldové – Alan Alda jako Hawkeye, jeho otec Robert ztvárňující hostujícího doktora Borelliho a bratr Anthony, který hrál zdravotníka.
  • V epizodních rolích si zahráli i Leslie Nielsen, Ron Howard (režisér Šifry mistra Leonarda) a Patrick Swayze.
  • Představitel Radara Gary Burghoff má zkrácené prsty na jedné ruce, čehož si diváci nikdy nemohli všimnout. Radar totiž pokaždé něco držel v ruce a prsty měl zakryté.
  • Alan Alda měl ve smlouvě podmínku, že se v každém díle objeví alespoň jedna scéna z operačního sálu, aby seriál dokumentoval hrůzy války.
  • Pilotní epizoda přišla jen na 250 tisíc dolarů. Představitelé hlavních rolí dostali 10 tisíc, herci ve vedlejších rolích 5 tisíc dolarů. Při natáčení poslední série se už jeden díl točil za 600 tisíc. Třetinu z toho tvořily náklady na Alana Aldu.
  • V původním návrhu pilotního dílu seriálu byl Hawkeye ženatý s přítelkyní ze 4077.
  • Do seriálu se dostalo i Československo - v díle Olympiáda MASHobdivovali doktoři výkony Emila Zátopka na olympiádě v Londýně 1952. V jednom z dílů padla také zmínka o skvělé české hořčici.
  • Alan Alda nosil po celých 11 let natáčení jedny vojenské boty. Když se mu začaly rozpadat, došlo mu, že by měl seriál skončit.
Vydáno pod