Festival japonské kultury v Praze: manga a lolitky

Praha – Japonská kultura neznamená pouze starodávné samuraje, napudrované gejši či specifické písmo. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci festivalu japonské kultury Advík 2010, který v pražské základní škole Mikulova pořádají mladí nadšenci. Přehlídka vrcholí tento víkend a lidé se na něm mohou seznámit s tradičními i moderními prvky kultury země vycházejícího slunce.

„Akce je věnovaná Japonsku, japonské kultuře, co se týká hudby, hudebních her, historie, legend,“ vysvětluje organizátorka festivalu Michaela Bayerová. Kromě toho se zájemci budou moci začíst do jednoho z mnoha japonských komiksů zvaných manga, podívat se na animované televizní seriály či zahrát si jednu z japonských hudebních her.

Zvláštními exponáty jsou na výstavě často i samotní návštěvníci. Někteří se stylizují do oblíbených animovaných postav, mnohé dívky se zase inspirují módou japonských lolitek. „Japonci jsou na jednu stranu velmi konzervativní, ale zároveň i ujetí,“ prohlašuje Bayerová s tím, že Češi takto extravagantní ve své módě zdaleka nejsou.

Reportáž Jana Viziny a Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Celý program probíhá od středy do neděle. Před pěti lety se festivalu účastnilo pouhých 72 nadšenců, loni akci navštívilo už 1 300 lidí. Letos se čeká zájem ještě větší. Kromě spousty hravých expozic si návštěvníci mohou hrát i sami se sebou. Součástí výstavy je totiž salon, kde ze sebe můžou nadšenci udělat i jednu ze svých oblíbených manga postav.

  • Japonská manga autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1837/183626.jpg
  • Japonská extravagantní móda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1837/183627.jpg