Krchovský či Electronic Bitches – brněnské Bienále oživila Bienálová noc

Brno - Moravská galerie v Brně se po dvou letech opět stala na čtyři měsíce synonymem současného grafického designu. Oživením Mezinárodní přehlídky Bienále Brno 2010 se stal páteční večer, kdy byl vstup do všech výstav až do půlnoci zdarma. Mimořádný program si nenechaly ujít tisíce návštěvníků. Ti měli co dělat, aby prošli všechny bienálové výstavy. Letošní 24. ročník totiž reprezentuje 180 autorů z 32 zemí světa.

Zpestřením Bienálové noci byly komentované prohlídky. Velký zájem vzbudila surrealistická expozice, kterou kurátorsky připravil britský spisovatel Rick Poynor, jenž ilustroval kupříkladu komiks na motivy románu Mistr a Markétka.

Do půlnoci byly otevřeny všechny tři domy Moravské galerie, do kterých od začátku proudily davy návštěvníků. „Propojené je to určitě, právě tady máme Krchovského - surrealismus, vedle v Místodržitelském paláci Electronic Bitches – ti uvolňují atmosféru pohybem, tancem, muzikou,“ odhaluje šíři záběru letošní Brněnské bienálové noci dramaturgyně této akce Pavlína Foglová.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Výstavu vítězných plakátů oživila hudební performace Evy Vrbkové. A jen o patro výš si mohli návštěvníci Bienále ve výtvarné dílně vyzkoušet vytvořit plakát. „Člověk vypadne trošku od reality a může tak prostě trochu ulítnout,“ přiznává s nadšením Marie Kudlíková, jedna z návštěvnic Bienále.

Bienálová noc se už tradičně stala nejatraktivnějším doprovodným programem této prestižní přehlídky. Jen minulý ročník navštívilo 4 000 lidí. Samotné Bienále Brno 2010, ale ještě nekončí, všechny výstavy budou k vidění do 24. října.