Kohout o svém životě s Hitlerem, Stalinem a Havlem německy

Berlín - Českému dramatikovi a spisovateli Pavlu Kohoutovi vychází v těchto dnech v německy mluvících zemích překlad jeho memoárů To byl můj život?? pod názvem Mein tolles Leben mit Hitler, Stalin und Havel (Můj skvělý život s Hitlerem, Stalinem a Havlem). Tyto tři historické osobnosti do titulu prý zvolil záměrně, neboť významně ovlivnily jeho život.

„Hitler mi slíbil tisíciletou říši. Toho jsem přežil. Stalin mně slíbil věčné časy se Sovětským svazem. Toho jsem přežil. No a s Havlem žiju do dneška. To jsou tři etapy mého života,“ řekl dvaaosmdesátiletý literát při prezentaci knihy na českém velvyslanectví v Berlíně. Po dvou autobiografických románech je to podle něj tentokrát skutečná autobiografie.

Knize To byl můj život? se věnuje i pořad ČT Čtenářský deník.

V češtině vyšla před třemi roky ve dvou dílech. Pro německého čtenáře ji zeštíhlil do jednoho svazku a značně upravil její obsah. „Především jsem vyškrtl všechny ukázky ze svých prací. Neměl jsem dojem, že bych měl zatěžovat německého čtenáře literaturou,“ vysvětlil autor více než deseti románů a několika desítek her. „Pak je tam samozřejmě akcentováno to, co může zajímat německy mluvící a čtoucí publikum. Věci, které jsou typicky české a nemají žádný kontext, jsem vynechal,“ dodal.

Ač se jedná o memoáry, vypráví Kohout svůj bohatý životní příběh ve třetí osobě. „Můžu si tak ze sebe dělat legraci, můžu se líp kritizovat. Získávám tím při psaní odstup,“ zdůvodnil tento netradiční přístup k vlastním vzpomínkám.

A nejen díky svému věku má Kohout na co vzpomínat. V uměleckém i soukromém životě prošel vývojem od nadšeného poválečného obdivovatele stalinského systému přes stoupence reformního komunismu v 60. letech až k disentu v 70. letech. Patřil také k hlavním iniciátorům a signatářům Charty 77.

Ta podle něj vznikla z únavy. „Byli jsme unavení z toho neustálého psaní petic a rezolucí. Řekl jsem tenkrát, musíme udělat petici všech petic,“ popsal svůj pohled na vznik klíčového dokumentu československého protikomunistického hnutí.

V roli demokrata, do níž dospěl v 70. letech, chce prý Kohout už zůstat. „Nemyslím, že bych z demokracie odešel. Leda že by demokracie přestala existovat, což je vždycky to nebezpečí,“ uzavřel údajně nejhranější český dramatik v Česku i v zahraničí, který od roku 1979, kdy mu komunistický režim nedovolil vrátit se do vlasti, žije v Rakousku.

  • Přebal knihy To byl můj život? - díl druhý zdroj: Pistorius http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1988/198785.jpg
  • Oslava Kohoutových osmdesátnin v divadle Husa na provázku v roce 2008 zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/542/54150.jpg
  • Spisovatel s přáteli na konci 70. let minulého století zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/542/54147.jpg
Vydáno pod