Festival Oty Hofmana nejvíce zaujal „hřích“ ČT

Ostrov (Karlovarsko) - Nejúspěšnějším snímkem letošního 42. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově je inscenace České televize Hřích profesora Sodomky. Film režiséra Zdeňka Zelenky obdržel dvě hlavní ceny, a to Cenu Oty Hofmana za nejlepší dílo v kategorii děl určených mládeži od 13 do 18 let, kterou uděluje odborná porota, a Křišťálový šaton, jímž snímek ocenila ve stejné kategorii i porota složená z dětí a mládeže. Velký úspěch sklidily i pohádky.

Přehlídka, letos s podtitulem Dětství před kamerou, byla již tradičně věnována tuzemské tvorbě. Do soutěže bylo přihlášeno osm snímků – pět televizních, natočených převážně v (ko)produkci České televize, a tři filmy klasické.

Snímek Hřích profesora Sodomky z detektivního cyklu Ach, ty vraždy!, který Česká televize odvysílá v neděli 31. října, byl porotci oceněn především za komediální ztvárnění detektivního žánru pro mládež. Hlavní roli si v něm zahrála Jiřina Bohdalová. Favorizovaný film Kuky se vrací Jana Svěráka získal od odborné poroty ocenění za novátorský přístup k tvorbě určené dětskému divákovi, u dětské poroty však příliš nezabodoval.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Křišťálový šaton pro nejlepší snímek v kategorii do 12 let byl udělen filmu Láska rohatá režiséra Hynka Bočana. Do velmi záporné role zlé a chamtivé paničky obsadil režisér herečku Naďu Konvalinkovou, která přijela do Ostrova převzít cenu pro tvůrce úspěšné pohádky. Z ocenění měla upřímnou radost: „Jestliže nás ocenily děti, tak to je pro mě to nejvíc, co mohlo být.“

V Ostrově se oceňovaly také nejlepší výkony mladých herců. Zlatého dudka za nejlepší dívčí herecký výkon získala Petra Šimberová za roli Adélky ve filmu Dům U Zlatého úsvitu režiséra Pavla Jandourka. Stejný film vynesl Zlatého dudka také nejlepšímu chlapeckému hereckému výkonu, a to pro Štěpána Krtičku. Zvláštní cenu poroty za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem získal letos Nedodržený slib režiséra Jiřího Chlumského a čestné uznání Samuel Spišák za přesvědčivé ztvárnění hlavní role v tomto filmu.

Projekce v Ostrově a v několika dalších městech vidělo zhruba 10 000 diváků, což je přibližně na úrovni roku 2009. Možnost hlasovat o filmech mělo i publikum. Nejvíce hlasů a Cenu dětského diváka získal film režisérky Zuzany Zemanové Kouzelná tetička Valentýna: „Je to o popletené kouzelnici, která omylem zakleje svého snoubence do podoby osla. Zároveň jsme se snažili akcentovat to, že je to o síle slova,“ popisuje snímek Markéta Hoskovcová, dramaturgyně filmu.

Mezi dospělými porotci letos zasedli Václav Vorlíček a herečka Sandra Pogodová, spisovatelka a dokumentaristka Simona Oktábcová, Dušan Kukal a pedagog Radim Wolák. Ostrovskému festivalu se zatím daří držet rozpočet ve výši 1,5 milionu korun, přičemž třetinu této částky pravidelně poskytuje město. Festival letos probíhal od 12. do 15. října.

Vydáno pod