Cesta do ilustrovaného pravěku

Praha - Monumentální obrazová encyklopedie Pravěk nabízí neuvěřitelný příběh života na Zemi ve všech jeho formách a podobách, jak se vyvíjely během téměř čtyř miliard let. Je dosud nejobsáhlejší svého druhu. Encyklopedie, vydaná Knižním klubem, navazuje na publikace Zvíře, Země, Člověk, Rostliny, Vesmír, Oceán a Ptáci. Předmluvu k ní napsal britský paleontolog Michael Benton.

Čtenář v knize na více než 500 stranách nalezne stovky druhů od nepatrných bakterií a primitivních rostlin přes gigantické dinosaury až po moderního člověka. Publikace podává svědectví o vzestupech a pádech života, o náhlých explozích rozvoje druhů, stejně jako o devastujícím vymírání. Důkladně zkoumá všechny významné skupiny živých organismů - rostlin, hub, bezobratlých, všech čtvernožců, tedy obojživelníků, plazů, dinosaurů včetně ptáků i savců, a jejich vývoj.

Tento výlet do prehistorie, který poprvé vydalo britské nakladatelství Dorling Kindersley, je založen na nejnovějším vědeckém zkoumání nálezů zkamenělin z celého světa. Fotografie a ilustrace představují názorně každý druh a díky trojrozměrným snímkům pořízeným výpočetní tomografií ožívají na stránkách i neživé fosilie.

Knihu překládala desítka českých přírodovědců. Členěna je do tří hlavních oddílů. První z nich, s názvem mladá země, se zaměřuje na vznik a vývoj Modré planety a popisuje události a síly, které ji formovaly. Pátrá po nejstarších známkách života na Zemi, přibližuje nejproslulejší světová naleziště i práci archeologů, kteří kousek po kousku sestavují historii života. Seznamuje s geologickou časovou škálou a vysvětluje princip uchovávání pozůstatků živých organismů, a zejména jak a co z nich lze vyčíst.

Srdcem encyklopedie je ojedinělý katalog více než 500 druhů mikroorganismů, hub, rostlin a živočichů. Soustřeďuje ty nejvzácnější a nejpozoruhodnější fosilie od spor rostlin po dinosaury, speciálně vytvořené pro tuto knihu. Organismy jsou představeny podle jednotlivých geologických období od prekambria až téměř po současnost, od nejstarších bakterií po přímé předky žijících druhů.

Třetí samostatný oddíl je věnován vývoji člověka, druhu, který Zemi nakonec ovládl. V jemných detailech popisuje všechny jeho skutečné i domnělé předky a líčí jeho vzestup od primitivních primátů až po člověka lovce a sběrače.

  • Pravěk zdroj: Knižní klub http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2038/203760.jpg
  • Ilustrované dějiny světa - Pravěk zdroj: Knižní klub http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2038/203763.jpg