Ú///A Prix 2010: pranýř i piedestal pro architekturu v Ústí

Ústí nad Labem – 27. prosinec je posledním dnem, kdy mohou lidé hlasovat v anketě, kterou vyhlásil web usti-aussig.net, věnující se architektuře na severu Čech. Na podzim vyzval své čtenáře, aby nominovali nejlepší a nejhorší stavby, které na Ústecku vznikly od roku 1989. Z došlých návrhů pak autoři ankety nazvané Ú///A Prix 2010 vybrali deset v každé kategorii, tři z nich – Mariánský most, CPI City Center a Palác Zdar – jsou dokonce nominovány jako nejlepší i jako nejhorší architektonický počin uplynulého dvacetiletí.

Hlasovat pro jednu z deseti nejlepších a jednu z deseti nejhorších staveb mohli lidé celý prosinec, poslední šanci mají do dnešní půlnoci. Výsledky web zveřejní ještě do konce roku, počet hlasů je koneckonců možné sledovat u každé stavby i na webu. Hlasující ale ke svým tipům připojují i komentáře, které jsou možná pro cíl ankety podstatnější než počet hlasů. Záměrem autorů je totiž jednak ukázat, jak je kvalita architektury pro obyvatele důležitá, a jednak konfrontovat hodnotící pohledy odborníků, laiků či politiků.

A jaké stavby mají zatím největší šanci na vítězství (v případě kategorie nejhorší stavba spíše na „vítězství“) v anketě, kterou doprovází slogan: na pranýř s architektem, který postavil nejošklivější dům v Ústí nad Labem, a na piedestal s tím, jenž pozdvihl město ladnou stavbou?

NEJLEPŠÍ STAVBA

Mariánský most (autor: Roman Koucký; výstavba: 1994–1997)

Most, který časopis Structural Ingeneering International označil za jednu z deseti nejkrásnějších staveb světa devadesátých let 20. století a který se dostal i na poštovní známku, je zatím s více než 260 hlasy jednoznačným favoritem. Zároveň se ale objevuje i mezi návrhy na nejhorší stavbu roku, kde ovšem zůstává téměř na konci desetistupňového žebříčku.

Kočičí oči (autor: Iveta Torkoniaková, Vít Hoznour, Václav Mach; výstavba: 2006)

Svůj název získalo přemostění dálnice D8, které spojuje Chlumec s ústeckou čtvrtí Všebořice, podle tvaru ocelové konstrukce.

Nová budova Komeční banky (autor: Vladimír Novák; výstavba: 1995–1997)

Nová Komerční banka působivě spojuje postmoderní přístup s obnovenou tradicí funkcionální důstojnosti. Citací místní expresionistické architektury se řadí k prvním kontextuálním stavbám ve městě, píše web o stavbě.

NEJHORŠÍ STAVBA

Administrativní dům u divadla (autor: Petr Novotný, Eva Vidláková / Real Garant; výstavba: 2010)

Polyfunkční dům, označovaný jako „obluda“, vznikl vedle staleté budovy ústeckého divadla. „Velmi mu škodí, zastiňuje ho a divadlo se vedle něj ztrácí,“ říká ústecký redaktor ČT Jan Stuchlík. Není sám, kdo si něco takového myslí, jak naznačuje jednoznačné vedení budovy v kategorii nejhorších staveb.

Přestavba parteru Interhotelu Bohemia (autor přestavby neznámý)

Obchodní centrum Forum (autor: T+T design, Sdružení D/CH; výstavba: 2005–2009)

Stavbu rozsáhlého komplexu podle informací webu od počátku doprovázel nedostatek relevantních informací; jména holandských autorů úvodního konceptu se podařilo zjistit až měsíc po slavnostním otevření.

Jde architektura uhlídat?

Organizátoři ankety se domnívají, že řešením by mohl být návrat k architektonickým soutěžím. Tam, kde mezi sebou architekti soutěží, se netalentovaní neprosadí, upozorňují. Podle architekta Zdeňka Havlíka by Ústí potřebalo hlavního městského architekta, který by neřízenou výstavbu reguloval.

„Vedení města o této otázce zatím vůbec nejednalo,“ uvedla ale mluvčí ústeckého magistrátu Ivana Solničková. A dodala: „I podle komory architektů je městská architektura věc subjektivního názoru. Co se líbí jedněm, se nemusí líbit druhým.“

Vydáno pod