Alšova galerie se vzácného obrazu nevzdá

České Budějovice - Vzácný vlámský obraz Stařec s vejci zabavený nacisty za druhé světové války nevydáme, vzkázala Alšova Jihočeská Galerie dědičkám bývalých židovských majitelů. Ty o něj požádaly prostřednictvím německé právní kanceláře v polovině loňského roku. Podle českých právních expertiz na něj ale právo nemají.

Vzácný obraz Starý muž s košem vajec, psem a kuchyňským náčiním (Eierkoopman) vlámského malíře Cornelise Delffa byl za války uloupený nacisty. Jenže významná česká galerie jej získala legálně a 400 let starého obrazu se vzdát nehodlá. „Nedovedeme si představit, že by obraz nebyl nadále součástí naší sbírky,“ trvá na svém ředitel galerie Lubomír Bednář.

Historici obraz dlouho pokládali za ztracený. Před 16 lety se ale objevil v dražbě aukční síně Christie's a přes prostředníka jej koupila právě Alšova galerie. I přesto loni o jeho vydání požádala berlínská právní kancelář zastupující dědičky bývalých majitelů. Opírá se hlavně o úmluvy o odškodnění obětí holocaustu.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Češi ale po sérii expertiz tvrdí, že konkrétně na tenhle obraz se mezinárodní dohody nevztahují. Galerie, a tedy i obraz, nepatří státu, ale kraji, který se k ničemu nezavázal. Navíc obraz nacisté neukradli na území někdejšího Československa. „Vyslovili jsme názor, že žadatelky nemají právní nárok, ale můžeme se samozřejmě bavit o nějakém morálním nároku,“ uvedl ke sporu mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík.

Teoreticky by galerie podle právních expertiz mohla vzácný obraz vydat dědičkám jako dar. O tom ale nikdo z jejích představitelů ani zástupců kraje neuvažuje. Berlínská právní kancelář už má rozhodnutí galerie k dispozici. Odmítla se k němu vyjádřit s tím, že boj o něj ještě rozhodně nevzdává.