ČT vymění Anděla, je s ním Kříž

Praha – Během tréninků na StarDance natáčel Pavel Kříž, král tanečního parketu ve čtvrté řadě této show, televizní film Anděl. Snímek v režii Karla Janáka připravuje Česká televize v rámci projektu The EBU Children's Drama Series, výměnné akce pod záštitou Evropské vysílací unie (EBU), díky které může ČT odvysílat dětské pořady natočené v evropských zemích.

Projekt The EBU Children's Drama Series, která má více než dvacetiletou tradici, je založen na principu „udělej jeden, vezmi si všechny“. Každý účastník výměny proto získává zdarma vysílací práva na všechny ostatní filmy. V posledních letech se prohloubila spolupráce i s ABU (Asijská vysílací unie) a diváci tak mají možnost zhlédnout filmy například z Hongkongu, Číny nebo Japonska.

Pro letošní ročník připravuje Česká televize film Anděl – příběh devítiletého Huga, kterého jednoho dne opustí jeho strážný anděl. Hugo je totiž velký uličník a ani ho nenapadne, aby na sebe dával pozor. Spoléhá na to, že jemu se nic nemůže stát. Samozřejmě netuší, že je to jeho strážný anděl, kdo ho ochraňuje před každým nebezpečím a sám při tom věčném zachraňování každou chvíli přijde k úhoně. Při jedné zvlášť nebezpečné hře si anděl poraní křídlo a ztratí s Hugem trpělivost. Opustí ho a Hugo má jen jednu šanci – anděla najít a přimět k návratu. To je ovšem úkol daleko těžší, než by se mohlo zdát.

V roli anděla diváci uvidí Pavla Kříže, malého Huga hraje Matěj Převrátil. V současnosti probíhají dokončovací práce, film bude poprvé prezentován na výročním zasedání EBU ve švýcarském Lucernu v květnu 2011. Přesné datum uvedení ve vysílání České televize ještě není stanoveno.

Filmy z projektu The EBU Children's Drama Series mají společné téma, natolik obecné, aby spíše inspirovalo, než omezovalo – vloni to bylo například pokušení, letos ztráta. Projekt si klade za úkol představit dětského hrdinu v jeho typickém prostředí. Zápletka musí být jasná, originální a měla by vycházet vstříc dětské fantazii a touze po dobrodružství. Příběhy by měly být prezentovány především vizuální složkou, s minimem dialogů. Garantem kvality ze strany EBU je výkonný producent celé série, který se aktivně účastní celého procesu vzniku filmu. ČT se do výměny zapojuje již řadu let, v rámci projektu natočila například Past na Ježíška.