David Mareček přebírá žezlo ČF

Praha - Vedení České filharmonie (ČF) se dnes ujímá nový generální ředitel David Mareček. Letos pětatřicetiletý Mareček přichází z Filharmonie Brno, kterou úspěšně vedl čtyři roky. Chce, aby se ČF vrátila do první světové desítky nejlepších orchestrů a zároveň byla referenčním orchestrem pro českou hudbu. K tomu má přispět i dojednání smlouvy s dirigentem Jiřím Bělohlávkem, jenž k ČF nastoupí příští rok na podzim.

Mění se i management, již začátkem ledna nastoupil do ČF na pozici manažera orchestru Marečkův brněnský kolega Robert Hanč. Filharmonie vypsala také výběrové řízení na ekonomického náměstka, které by se mělo uzavřít v polovině února. Náměstek tak nahradí funkci výkonného ředitele, kterou v minulosti zastával Martin Harold.

Nový šéf ČF bude muset po svém nástupu řešit chybějící peníze. Podle prvních odhadů činí deficit zhruba deset procent z dvousetmilionového rozpočtu. Vyčerpaný je také rezervní fond, v němž v minulosti bývalo až 70 milionů korun. Na chyby v hospodaření předchozích vedení poukázal forenzní audit, který loni na podzim prověřoval poslední dva roky fungování filharmonie.

Manažerská pochybení, která se odrazila na hospodaření, ministerstvo kultury potvrdilo. Audit však dosud nebyl zveřejněn, podvodné jednání prý nezjistil. V čele filharmonie stál v letech 2001 až 2009 Václav Riedlbauch, poté ji deset měsíců vedl Vladimír Darjanin. Toho loni v květnu Riedlbauch, tehdy již z pozice ministra kultury, odvolal a bez konkurzu nahradil Václavem Kasíkem. Po jeho srpnové rezignaci vedl ČF od září 2010 dočasně náměstek MK Radek Zdráhal. Do funkce šéfa ČF jmenoval Marečka po vítězství v konkurzu loni v říjnu ministr kultury Jiří Besser.

Mareček by chtěl posílit i marketing a získat nové sponzory. Do Rudolfina plánuje vrátit obchod s hudebninami a více ho otevřít návštěvníkům. Zastavit chce i klesající zájem o abonmá a více podpořit prodej vstupenek na vybrané koncerty.

David Mareček, Jiří Bělohlávek a Jiří Besser při jmenování šéfdirigenta ČF
Zdroj: ČT24/MKČR