Kumštýřské dynastie černé na bílém

Praha - Osudy padesátky proslulých i méně známých uměleckých rodů zmapovala novinářka a spisovatelka Blanka Kovaříková v knize Lexikon slavných českých dynastií. Obrazově bohatě vypravená publikace představuje například rodinné vazby herců Rudolfa Hrušínského, Otakara Brouska, režiséra Martina Friče nebo výtvarníka Jiřího Trnky. „Snažím se, aby v knize bylo hodně fakt, zároveň mě ale baví poznávat osobnost z trochu intimnějšího pohledu,“ uvedla ke knize autorka.

Osudům uměleckých rodin se začala Blanka Kovaříková soustavněji věnovat, když dostala v časopise Vlasta na starost rubriku o českých legendách. „Říkala jsem si, že na rozdíl od různých celebrit, o kterých si denně čteme intimity z jejich života, toho o slavných osobnostech typu Karla Högera zas tolik nevíme a dá se tam ještě ledacos vypátrat. A to mě motivovalo k tomu, abych se tím začala více zabývat,“ prozradila.

Na téměř 350 stranách lexikonu doplněných asi 250 dosud vesměs nezveřejněnými fotografiemi ze soukromých rodinných archivů věnuje hlavní pozornost hereckým rodům, zastoupeny jsou i dynastie hudebníků, režisérů, malířů a ve dvou případech i rody proslulých fotografů Jana Lukase a Václava Chocholy.

Rozhovor s Blankou Kovaříkovou (zdroj: ČT24)

Čtenáři se v knize dozvědí, jak úzce jsou potomkové většiny slavných hereckých rodů spřízněni. A nejedná se prý jen o nejstarší herecké dynastie Budilových, Kodetových a Steimarových.

Při sběru genealogických informací spolupracovala přímo s členy kumštýřských rodin a vycházela z jejich vzpomínek a autentických svědectví na slavné předky. Autorka zároveň popsala, nakolik potomky těchto rodů ovlivnilo prostředí, z něhož vyšli.

„Nejsem žádný historik ani teatrolog,“ upozorňuje Kovaříková, "proto pro mě nejsou archivy zas tak podstatné. Na druhou stranu bych nikdy nechtěla být typickým kompilátorem, který jenom rozklikne internet a najde, co už před ním někdo napsal. Proto oslovuji příbuzné, přátele a kolegy, abych se dozvěděla něco, co se v textech, které už vyšly, ještě nenapsalo."

Kovaříková je autorkou několika publikací o slavných osobnostech: Herecké balady a Herecké romance či Rada Vacátko a jeho hříšní lidé o seriálové i skutečné prvorepublikové mordpartě. V knize Jak se dědí sláva? se zaměřila na příběhy potomků slavných osobností. Lexikonem slavných českých dynastií její práce rozhodně nekončí. „V České republice je tolik dynastií, že padesát je naprosté minimum,“ domnívá se.

  • Herecké romance zdroj: Stránky Blanky Kovaříkové http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2299/229884.jpg
  • Jak se dědí sláva? zdroj: Stránky Blanky Kovaříkové http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2299/229883.jpg