Besser tvrdí, že činohra ze Stavovského nezmizí

Praha - Už dlouho žádná studie pro ministerstvo kultury nevyvolala takové pozdvižení jako Koncepce reformy Státní opery a potažmo Národního divadla z pera teatrologa Josefa Hermana. Ten navrhuje sloučit Národní divadlo se Státní operou a ze Stavovského divadla udělat Mozartovskou stagionu, kde by si herci Národního divadla už nezahráli. Ministr kultury Jiří Besser na dnešním setkání se zástupci Národního divadla prohlásil, že činohra z pražského Stavovského divadla nezmizí. Besser ubezpečil, že Stavovské divadlo zůstane součástí Národního divadla a úkolem činohry bude tam i nadále pokračovat v tradici českého činoherního divadla.

Členové souboru činohry ve svém pondělním prohlášení vyjádřili obavy z přetvoření Stavovského divadla ve výhradně mozartovskou scénu a z plánu ministerstva kultury spojit operu Státní opery Praha a ND.

„Jsem si plně vědom významu Národního divadla pro naši národní identitu a mým prvořadým cílem je zefektivnit jeho provoz a zlepšit podmínky pro jeho uměleckou tvorbu,“ řekl Besser. Zároveň informoval herce o nutnosti provést strukturální změny v oblasti pražských operních domů.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

S ministrovým přístupem polemizuje člen činohry Jan Kačer. „Jsem rád, že mezi nás konečně pan Besser přišel, ale vidím to spíše opačně než on. Myslím, že by se měl přednostně klást důraz na umělecké záležitosti před ekonomickými,“ řekl. Kačer se domnívá, že v Praze by mohly být dvě operní budovy, stejně jako tomu je v jiných evropských městech. „Pokud je pro obě budovy málo oper, mohla by se dát šance novým tvůrcům, jako tomu bylo v případě opery Nagano,“ připomněl herec úspěšnou hokejovou operu režiséra Ondřeje Havelky inspirovanou vítězstvím českých hokejistů na olympiádě v Japonsku.

Besser zdůraznil, že zřizovatelem SOP a ND se všemi jeho scénami zůstane stát a vyloučil spekulace o privatizaci či převodu Stavovského divadla na hlavní město Praha. V reakci na výtky, že ministerstvo řeší vše především z ekonomické stránky ministr řekl: „Jde nám o zvýšení kvality. Neříkám konkrétně, kterého souboru, říkám obecně.“

„Vítám iniciativu pana ministra, která by měla vést ke sjednocení a zkvalitnění činnosti operních scén v Praze a posílení pozice Národního divadla. A o tom, že Stavovské divadlo je a zůstane pevnou součástí Národního divadla a že tam činohra nemůže chybět, snad netřeba diskutovat,“ reagoval ředitel divadla Ondřej Černý.

Umělecký šéf činohry Michal Dočekal podotkl, že zástupci Národního divadla jsou připraveni nominovat do pracovní skupiny ministra odborníka za obor činohra.

Stavovské divadlo
Zdroj: ČT24
Vydáno pod