Část epopeje se bude renovovat v Praze

Moravský Krumlov - Pět srolovaných pláten Slovanské epopeje bude převezeno k renovaci do Prahy. Stěhovat by se mělo již v pondělí. Podle vyjádření expertů těmto plátnům hrozí trvalé poškození. Cyklus čítá celkem 20 obrazů. Ministr kultury Jiří Besser před týdnem připomněl, že epopej má status kulturní památky a její převoz, byť i částečný, musí být předem schválen a on nepovažuje za šťastné dílo jakkoli dělit. Spor o umístění Slovanské epopeje se táhne od minulého roku, kdy v létě vypršela smlouva mezi Prahou a Moravským Krumlovem o zapůjčení díla. Krumlovští však sérii obrazů nechtěli nechat odvézt.

„Máme v ruce posudek, že plátnům prostředí, ve kterém jsou teď umístěné, škodí, a proto zajistíme převoz do klimatizovaných místností, kde se je chystáme restaurovat,“ uvedl Bufek. Pět Muchových obrazů bude podle něj umístěno v Malé dvoraně ve Veletržním paláci v Praze, kde by měly být i krátkodobě vystaveny.

Jestli se plátna nakonec vrátí do Moravského Krumlova, není jisté. Server píše, že Praha chce mezitím vyřešit problém s tím, kam umístit celé dílo Alfonse Muchy, což je hlavní překážka v jeho převozu do hlavního města. Zástupci Moravského Krumlova v tomto případě protestovat nechtějí. „Je to jiný spor než na podzim. Tentokrát jde o poškození toho díla a já si nechci vzít na svědomí, že k tomu dojde v mém městě,“ vysvětlil starosta Krumlova Tomáš Třetina.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Spor rozhodl až soud ve Znojmě, podle kterého má Praha na dílo nárok a zástupci Moravského Krumlova jim nesmějí v manipulaci s ním bránit. Odpůrci stěhování s tím nesouhlasí. Poukazují na to, že Mucha si přál pro své dílo speciální výstavní pavilon, který dosud v Praze nevznikl, a požadují jeho zachování na Moravě. Situace se relativně uklidnila po nedávných komunálních volbách.

Nyní se ale spory znovu rozjitřily. „Já mám obavu z toho, že pokud si Praha plátna odveze, již se na začátek sezony do Krumlova nevrátí – a Epopej má smysl, pokud je vystavovaná vcelku,“ komentuje situaci Třetina. Stejný názor zastává i ministr kultury Jiří Besser. Starosta Krumlova teď žádá o schůzku s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou, a bude požadovat záruku, že se pět pláten do Krumlova do konce března opět vrátí. Ani po čtyřech měsících není jasné, co s těmito plátny dál bude, jisté je ale to že ostrý spor mezi Prahou a Krumlovem ještě rozhodne nekončí.

Slovanská epopej - Zrušení nevolnictví na Rusi 1861
Zdroj: ČT24/Moravský Krumlov
Vydáno pod