Filmové premiéry mají tři nominace na Oscara

Do kin vstupují dva filmy nominované na Oscara. Drama Dannyho Boyla 127 hodin o muži, který se z výletu do kaňonu vrátil po šesti dnech bohatší o neuvěřitelný příběh a chudší o ruku, má šanci být vyhlášen nejlepším filmem. Boyle by tak rozšířil sbírku osmi Oscarů, které obdržel za Milionáře z chatrče. Mexický snímek Biutiful je nominován na dvě zlaté sošky – za nejlepší neanglicky mluvený film a za herecký výkon v hlavní roli pro Javiera Bardema . Filmové premiéry tohoto týdne doplňuje ještě dokument o příběhu a odkazu Nicholase Wintona Nickyho rodina a bez jakékoli souvislosti do jedné věty zařazený animovaný Méďa Béďa.

BIUTIFUL

Biutiful natočil mexický režisér Alejandro González Iñárritu (Amores Perros, 21 gramů, Babel) s hvězdou nejen španělské kinematografie Javierem Bardemem, který za svůj výkon už získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Představuje se v roli konfliktního bývalého narkomana Uxbala, který hledá smíření se svým otcovstvím, láskou, duševnem, zločinem, vinou a smrtelností, obklopený nebezpečným podsvětím moderní Barcelony. Jeho obživa stojí mimo zákon a oběti, které je ochoten položit pro své děti, neznají hranic. Režie: Alejandro González Iñárritu; hrají: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Blanca Portillo, Rubén Ochandiano, Raul Moya Juarez.

Filmové premiéry - 3. 2. 2011 (zdroj: ČT24)

127 HODIN

Oscarový režisér Danny Boyle (Milionář z chatrče, 28 dní poté, Pláž) natočil svůj nejnovější snímek podle skutečného příběhu. Zaujala ho na něm možnost zachytit přeměnu, jakou musí člověk projít od zoufalství k silnému znovuodhodlání žít, což ho přinutí dokázat, co se zdá nemožné. Ralston (James Franco) přežil 127 trýznivých hodin v divočině s rukou přiskřípnutou ohromným kamenem, s malým množstvím jídla a jen několika kapkami vody. Bojoval s přírodou i vlastními démony a vyhrál. Režie: Danny Boyle; hrají: James Franco, Amber Tamblyn, Kate Mara, Lizzy Caplan, Clémence Poésy, Treat Williams.

NICKYHO RODINA

Po dokumentu Nicholas Winton – Síla lidskosti a hraném snímku Všichni moji blízcí vstupuje do kin třetí zpracování Wintonova příběhu v režii Mateje Mináče. Zvolil formu dokumentu s hranými rekonstrukcemi, v nichž ožívají příběhy českých a slovenských dětí, které Nicholas Winton zachránil těsně před vypuknutím druhé světové války. Nickyho rodina chce podle Mináče především ukázat, jak příklad jednoho člověka dokáže i po 70 letech inspirovat lidi a měnit svět. Režie: Matej Mináč; hrají: Michal Slaný v roli Nicholase Wintona, Aneta Faitová, Klára Issová.

MÉĎA BÉĎA

Medvědí zloděj piknikových košíků přichází na velké plátno v novém dobrodružství, které spojuje 3D animaci s živými herci. Méďa Béďa a jeho kamarád Bubu jsou nuceni opustit svůj domov, Jellystonský park, který se starosta rozhodl prodat. Postaven před největší výzvu svého života musí Méďa Béďa dokázat, že je opravdu chytřejší než průměrný medvěd a spolu s Bubem spojit síly s rangerem Smithem, aby společně našli způsob, jak park zachránit. Režie: Eric Brevig.

Vydáno pod