Činohra ND 2011/2012: Od Shakespeara k Zelenkovi

Praha - Činohra Národního divadla nabídne v sezoně 2011/2012 osm premiérových titulů na čtyřech scénách. Počínaje velkou klasikou na jevišti Národního divadla až po současnou českou hru v Divadle Kolowrat. První premiérou bude Král Lear Williama Shakespeara. "Velký obraz lidského osudu, hra o zaslepení a pozdním prozření, o sobectví i o sebeobětující se lásce je stále velkým dramatem, jímavou básní a bude i velkým divadelním zážitkem. Je mnoho krásných her, ale pak je nemnoho her se stejným účinkem, jaký má přírodní úkaz – Král Lear je jednou z nich," domnívá se umělecký šéf Michal Dočekal.

Filmovou pohádku Deváté srdce podle námětu básníka Josefa Hanzlíka režíroval Juraj Herz. Ten se ujme i divadelní adaptace na prknech Národního divadla. "Osobnost tohoto dnes již klasika českého filmu zaručuje dechberoucí podívanou, při níž se budete s hrdiny příběhu bát i radovat z dobrého konce, tak, jak to má ve správné pohádce být," slibuje Dočekal.

Návštěvníci Stavovského divadla se mohou těšit na dvě současné hry a jednu Mozartovu inspiraci. Filmař a dramatik Petr Zelenka uvede ve své režii novou hru Ohrožené druhy. "Dříve se psalo 'společenská komedie', já bych dnes pro tuto hru spíš použil označení 'komedie o společnosti',“ dodává Michal Dočekal k inscenaci, která prý slibuje nejen aktuální a neotřelé téma, ale i zpracování plné humoru.

Druhá ze současných inscenací, hra Maja irské dramatičky Mariny Carrové, je příběhem o čtyřech generacích žen, hledání lásky a budování světa. Součástí premiérové nabídky Stavovského divadla bude i Figarova svatba, hra Pierra Carona de Beaumarchaise, která stála na počátku Francouzské revoluce a kteou Mozart použil pro svoji neméně slavnou operu.

Dvě hry, které činohra uvede na Nové scéně, mají jedno společné: jsou moderní klasikou francouzské provenience: Bernard-Marie Koltès patří k největším zjevům moderního divadla 70. a 80. let, a Západní přístav je jednou z posledních her, které napsal před svou předčasnou smrtí. Druhým autorem je Eugène Ionesco, klasik, který je „vynálezcem“ absurdního divadla. Nosorožec patří k jeho velkým hrám. Režie se ujme evropsky proslulý Gábor Tompa, jehož poslední inscenace bude uvedena na Avignonském festivalu a v současnosti připravuje inscenaci pro English National Opera v Londýně.

"Poslední premiéra příští sezony proběhne v nejmenším jevištním prostoru – v Divadle Kolowrat, ale nebude malá svým významem," zdůrazňuje Dočekal. "Martin Františák patří k nejdůležitějším českým dramatikům, hru Karla uvedeme v premiéře a bude to premiéra světová."

Loňské opětovné začlenění Laterny magiky do Národního divadla pomohlo zvýšit zájem o její program. Oproti roku 2009 vzrostla návštěvnost o více než pět procent a 124 představení Laterny magiky vidělo bezmála 28 tisíc diváků. V sezoně 2011/2012 však Laterna Magika vzhledem k finanční situaci žádnou novou premiéru nechystá. Repertoár tak nabízí nejstarší a nejúspěšnější představení Kouzelný cirkus nebo Casanovu či moderní taneční představení Graffiti.