Nahořklý smích o nedělích s Menšíkem

Praha - Česká televize připravila na předjarní nedělní odpoledne, počínaje 27. únorem, na prvním programu čtyři filmové komedie z šedesátých let, které připomenou herecké umění Vladimíra Menšíka - legendárního komika, vynikajícího herce velkých dramatických rolí, mistra televizní zábavy i nepřekonatelného vypravěče. Ve vybraných snímcích se Menšík představí nejen jako vynikající komik, ale i jako citlivý představitel psychologicky složitějších postav. Prvním nedělním setkáním s Vladimírem Menšíkem bude hořce cynická komedie z maloměstského prostředí o falešném obvinění – Panenství a kriminál (27. 2. ve 14:35). Menšík si ve filmu zahrál zdánlivě počestného vedoucího drogerie, kterého jeho šestnáctiletá neteř Lidunka obviní ze znásilnění. Komedie s hořkým podtextem je jediným filmem, který režíroval herec Václav Lohniský. Ten také propůjčil hlas Stanislavu Vyskočilovi v roli učitele.

Hledá se táta! (6. 3. ve 14:50) je příběhem o ztraceném a znovu nalezeném otci, v němž si Menšík zahrál spolu s Gabrielou Vránovou nebo Josefem Kemrem. V Mezi námi zloději (13. 3. ve 14:40) ho režisér Vladimír Čech obsadil do role sňatkového podvodníka Lojzy, který je po letech propuštěn z vězení na amnestii spolu se dvěma spoluvězni – kasařem Josefem (Otomar Krejča) a podvodním karetním hráčem Frantou (Jiří Sovák). Trojice má záhy geniální plán na velkou loupež družstevních peněz.

Setkání s Vladimírem Menšíkem opět uzavře hořká komedie o nečekaném citovém vzplanutí Klec pro dva (20. 3. ve 14:34). Starému mládenci Čendovi je čtyřicet, žije však jen pro svou maminku (Marie Rosůlková), pro železniční modely a pro svou práci v suterénním tiskárenském skladu. Jednoho dne matka zemře a Čenda najednou neví, co dál. Krátce na to se ve skladu objeví krásná dívka Kristýna (Consuela Morávková), kterou kdosi pronásleduje. Důvěřivý Čenda ji pozve k sobě a začne se o ni starat. Ve snímku z roku 1967 se objeví také Jaroslav Marvan, Bohuš Záhorský nebo Pavel Landovský.