Sbohem, bejku, řekl by prý Lustig sám sobě

Praha - Přátelé, ctitelé, literáti a politici dnes na Novém židovském hřbitově uctili památku Arnošta Lustiga. Vzpomínkového setkání se zúčastnili členové Pražské židovské obce i Lustigovi přátelé z Izraele. Lidé zcela zaplnili obřadní síň vyzdobenou věnci a květinami, na čestném místě se nacházel věnec od bývalého prezidenta Václava Havla. Přišel expředseda Senátu Přemysl Sobotka a ministr kultury Jiří Besser, prezidentskou kancelář zastoupil Jiří Weigl.

Při dnešním smutečním setkání zazněly vzpomínky dlouholetých Lustigových přátel. Na spisovatele vzpomněl mimo jiné literární historik Vladimír Karfík, který objevil v 50. letech spisovatelův talent. I ti, na něž nezbyl čas v oficiální části slavnosti, se dělili o své vzpomínky s ostatními. Nejčastěji mluvili o jeho vitalitě a smyslu pro humor.

"Hleděl v tvář smrti, právě proto měl rád život. Do poslední mrtě si ho uměl vychutnat a myslím, že kdyby zde mezi námi byl a měl dát sbohem sám sobě, nebylo by to nic patetického. Řekl by sám sobě: 'Sbohem, bejku!'" uvedl s odkazem na Lustigovo oblíbený pozdrav publicista Jefim Fištejn.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Z Izraele přijel Lustigův celoživotní kamarád Petr Erben, který se se spisovatelem seznámil v terezínském ghettu. Tehdy mu bylo 16 let. „V utlačené pospolitosti, ve které jsme tam tehdy žili, jeden viděl druhého. Takže on se jako malý kluk dostal k tajemstvím, která ještě nebyla vlastně pro něho, jako život mezi manželi a podobně,“ prozradil Erben.

Modlitba za Arnošta Lustiga

Dnešní pietu organizovalo Centrum Franze Kafky. Lustig i Kafka odpočívají na stejném hřbitově. Spolu s nimi tam jsou pohřbeni i další židovští spisovatelé, například Max Brod, Jiří Orten či Ota Pavel.

Arnošt Lustig zemřel ve věku 84 let v sobotu 26. února. Pohřeb byl na Novém židovském hřbitově ve Strašnicích už v pondělí, rodina se se spisovatelem rozloučila v úzkém kruhu bez hostů. Další příležitost k uctění Lustigovy památky bude v sobotu 5. března. Dcera Eva a syn Josef spolu se Židovskou obcí v Praze pozvali zájemce k modlitbě za zemřelého na sobotní odpoledne do Španělské synagogy.

Přátelé a obdivovatelé Arnošta Lustiga při vzpomínkovém setkání na Novém židovském hřbitově v Praze: místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (vlevo), ředitelka Centra Franze Kafky Markéta Mališová (vpravo) a ministr kultury Jiří Besser (v pozadí)
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK