Zemřela výtvarnice Jitka Válová

Praha - Ve věku 88 let zemřela v neděli malířka Jitka Válová, která spolu se sestrou Květou patřila k nejvýznamnějším českým výtvarníkům své generace. V tvorbě se nikdy neřídily módními trendy a jako jedny z mála umělkyň se s úspěchem věnovaly monumentální malbě. V roce 2003 obdržela Jitka Válová jako první cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění a architektury, kterou symbolicky převzala rovněž jako ocenění za dílo své sestry. V posledních letech se výtvarnice pohybovala na vozíku, do poslední chvíle však tvořila i vystavovala.

Jitka Válová se při své tvorbě inspirovala například prehistorickými figurami, které se v poslední době objevovaly v jejích litých kresbách. Motivem byly dvojice figur, kompozice někdy působí skoro jako motivy jeskynních pouštních kreseb. V 60. letech také začala výtvarně zaznamenávat hudební rytmické záznamy skladeb Wolfganga Amadea Mozarta, Bohuslava Martinů a jazzových hudebníků. Také tyto kresebné záznamy se později promítly do jejích litých kreseb.

Sestry Válovy malovaly například dělníky a horníky. Přesto nezapadaly do budovatelské škatulky. "Byly to takové příliš syrové pohledy na dělnické prostředí, které v sobě neměly příliš mnoho optimismu. Ony nebyly kritické, ale byly pravdivé. Na kulturní scéně tak dlouho patřily k podceňovaným outsiderům. Přitom jejich tvorba v mnohém předbíhala dobu, ve které tvořili," hodnotí dílo sester historička umění Marie Klimešová.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Sestry Válovy se narodily 13. prosince 1922. Po druhé světové válce Jitka nastoupila na VŠUP do sklářského ateliéru u Josefa Kaplického, později přešla za Květou do ateliéru Emila Filly. Umělkyně měly mimo několika společných výstav se skupinou Trasa dvě malé výstavy v Kladně v letech 1958 a 1959. Výstava v roce 1966 ve Špálově galerii v Praze byla první bilancující výstavou a také na příštích 27 let poslední. Až v roce 1983 upozornila na jejich práci výstava v Galerii výtvarného umění v Chebu. Po roce 1989 pak mohly sestry Válovy vystavovat i v zahraničí.

Jitka Válová většinou mluvila i přemýšlela v množném čísle. Byla totiž nerozlučně propojená se svoji sestrou Květou, která před lety zemřela. Spolu žily, studovaly i tvořily v rodném Kladně. Nikdy se ani jedna neprovdala, svůj život zasvětily umění. Stěžejním bodem jejich tvorby pak byly figurální malby. „My jsme byly s Květou úplně spojeny, já nevím, jestli Květa dělala taky dvojice, ale já jo. Málokdy jsem udělala samotnou figuru,“ uvedla dříve Válová.