Fragment vydal sbírku povídek literární soutěže

Praha - Nakladatelství Fragment vydalo sbírku povídek, které nejvíce zaujaly porotu literární soutěže Hledá se autor bestselleru. Stejnojmenná publikace obsahuje celkem pět povídek, které vypráví nejen o humorném prostředí školních tříd, ale také o strastiplném životě v totalitním režimu. Knihu pokřtil herec, divadelník, scenárista a spisovatel Zdeněk Svěrák.

„Umístění v soutěži pro mě bylo velkým povzbuzením a nyní už píši další příběhy. Bylo poučné vyslechnout si od porotců třeba i kritiku,“ uvedl Jiří Drašar, který je autorem vítězné povídky Poslední cesta. Příběh o lásce z prostředí domova důchodců nejvíce zaujal odbornou porotou a zabodoval i ve veřejném hlasování.

Mezi 423 došlými texty uspěly také povídky Den, kdy se Vidímová svlékla od Lucie Verrallové, Kód Antonína Mazáče, Prokletí od Petra Doležala a Návrat autorky Terezy Prasličkové. „Byli jsme překvapeni nejen obrovským zájmem, ale také vysokou kvalitou povídek. Publikovat by se prakticky dala téměř každá desátá,“ řekl jeden z organizátorů soutěže Milan Pohl a dodal, že soutěž bude pokračovat zřejmě i příští rok.

„Každá z vybraných povídek je úplně jiná, ale všechny jsou velice dobře řemeslně zpracovány, mají krásnou češtinu. Myslím, že o některém z autorů ještě uslyšíme,“ řekl Svěrák. Kmotrem knihy je i kvůli tomu, že část výtěžku z prodeje půjde na konto jím dlouhodobě podporované nadace Paraple.

Soutěž o nejlepší povídku pro dospělé z pera začínajících literátů byla vyhlášena spolu s vedlejší soutěží o nejlepší grafický návrh knižní obálky. Největší úspěch mezi téměř třiceti návrhy sklidil obal složený z pásků s větami z povídek, jehož autorkou je Taťána Shamma. „Často si knihu koupím právě podle toho, jak mě zaujme vizuálně. Ve svém návrhu jsem se snažila, aby v něm byla zastoupena každá povídka, a přesto obálka působila jako celek,“ uvedla Shamma.

Nakladatelství Fragment

patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 milionů korun. Od svého vzniku na počátku devadesátých let vydalo více než 2 000 různých publikací.

  • Zdeněk Svěrák pokřtil knihu Povídky 2011 zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2538/253749.jpg
  • Logo soutěže zdroj: Fragment http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2538/253748.jpg