Civis Media Prize: Ptáčata jsou důležitá a strhující

Berlín – Ptáčata, oceněná Gypsy Spirit 2010 jako Čin roku, zabodovala i v evropské soutěži televizních a rozhlasových pořadů pro integraci Civis Media Prize. Dokumentární seriál České televize a zároveň první česká docu-soap vypráví smutné i veselé, ale především autentické příběhy dětí z okraje společnosti.

Ve dvacetileté historii soutěže, které dominují především západoevropské televize, bojuje ČT o cenu poprvé. Porotce v hlavní vyhlášené kategorii zaujala třináctá epizoda nazvaná Letem ghettem. Celou sérii pak označili za velmi důležitou, příkladnou, strhující a dojemnou.

Ceny v jednotlivých kategoriích bude 26. května v rámci vysílání ARD / Das Erste předávat německý spolkový prezident Christian Wulf a předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Šestnáctidílný seriál Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka uvedla ČT vloni na podzim. Prvním impulsem pro vznikl projektu byla petice na jedné základní škole. Rodiče dětí, které nejsou romské, v ní odmítli dát své potomky do stejné třídy s dětmi romskými. Autoři se rozhodli o dětech odsunutých předsudky na okraj společnosti natočit dokumentární seriál. Jeho spolutvůrci se díky malým kamerám staly samy děti.

Tvůrci Kamila Zlatušková a Ladislav Cmíral pokračují v natáčení seriálu. Diváci budou mít možnost se s malými hrdiny za několik let znovu setkat a dozvědět se víc o jejich životních osudech.

U příležitosti Mezinárodního dne lidských práv získala Ptáčata ocenění Gypsy Spirit 2010 v kategorii Čin roku, jehož vyhlašovatelem byla Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR v rámci vládní Kampaně proti rasismu 2010.

Seriál Ptáčata si můžete připomenout v archivu iVysílání.