Transformace SOP se ještě do Senátu vrátí

Praha  - Spory kolem propojení Státní opery Praha (SOP) s Národním divadlem (ND), které prosazuje ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09), bude v druhé polovině července na své schůzi řešit Senát. Pozváni budou stejně jako dnes na veřejné slyšení opět zástupci všech zúčastněných stran, aby mohli vyjádřit svá stanoviska. Besser se dnes slyšení v horní komoře parlamentu kvůli zasedání vlády nezúčastnil.

Zástupci SOP 14. června předali Senátu petici s více než 18 tisíci podpisy za zachování její operního i baletního souboru. V dnešním veřejném slyšení v horní komoře parlamentu vyjádřili zástupci Státní opery opět své výhrady k transformaci pražské operní scény, která počítá s tím, že se Státní opera k 1. lednu příštího roku majetkově propojí s Národním divadlem.

Odbory: Chybí konkrétní čísla

Zástupce odborů SOP Petr Pergel navrhl zachovat samostatnost SOP a její opery a baletu a změnit rozdělování příspěvku ministerstva kultury (MK), které podle jeho názoru znevýhodňuje SOP vůči Národnímu divadlu. Výhrady měl i proti tomu, že samostatné orchestry a sbory ND a SOP by měly fungovat pod vedením šéfa ND Ondřeje Černého, budoucího šéfa opery ND Roka Rappla a šéfa baletu Petra Zusky.

Černého označil za „neschopného manažera“ a v případě Rappla, který se od 1. července stane uměleckým šéfem opery SOP, mu vadí jeho nezkušenost a to, že dosud nepředložil své umělecké záměry. Odbory SOP poukazují i na to, že Besserovo ministerstvo dosud v souvislosti s transformací nezveřejnilo žádná konkrétní čísla.

Odborový zástupce baletu SOP Josef Svoboda rozhodnutí o transformaci pražské operní scény označil za nepodložené konkrétními ekonomickými ani uměleckými analýzami. „Nepůjde o spojení, ale pohlcení baletu Státní opery baletem Národního divadla,“ prohlásil.

Černý: Dejte nám tři měsíce

„Návrh rozpočtu na příští rok je již hotový, ale zveřejňovat ho zatím nebudeme,“ řekl Ondřej Černý, který je pověřeným ředitelem Státní opery. Dodal, že úspory vzniklé spojením SOP a ND převyšují náklady reformy. Zdůraznil, že zatímco SOP má z loňského roku ztrátu zhruba 13 milionů korun, slova o ztrátovosti ND jsou „bohapustou lží“. „Dejte nám tři měsíce na to, abychom předložili dramaturgický plán pro sezonu 2012/2013,“ vyzval Černý. Také náměstek ministra kultury Radek Zdráhal přislíbil, že ministerstvo sdělí podrobnější údaje k reformě SOP a ND v září.

Besser: SOP by bez zásahu další rok nepřežila

Slyšení se kvůli zasedání vlády nezúčastnil ministr Besser. Jeho tajemník Stanislav Brunclík přečetl jeho projev, v němž Besser kritizoval manažerské projekty bývalého ředitele SOP Radima Dolanského a iniciátory petice za zachování samostatnosti Státní opery obvinil, že jim nejde „o instituci samotnou, ale o jejich vlastní zájmy“.

Besser dále vzkázal, že bez zásahu ministerstva by Státní opera další rok ekonomicky nepřežila. Zástupkyně ministerstva financí poukázala na to, že celý problém je zcela v kompetenci MK. Připustila, že Státní opera jako příspěvková organizace MK by mohla být v případě další ztráty ze zákona zrušena.

Hlavním důvodem transformace je podle Bessera především účelné vynakládání finančních prostředků. Plán zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů.

Zaměstnanci Státní opery trvají na samostatnosti obou souborů. Domnívají se, že za transformací naplánovanou na léta 2012 až 2015 stojí spíše ekonomické zájmy ministerstva kultury než snaha o zvýšení umělecké úrovně.