Ve Vejprtech se opět sochá

Vejprty (Ústecko) – Ve Vejprtech vrcholí mezinárodní sochařské sympozium. Výsledky práce sedmnácti světově uznávaných sochařů z osmi zemí poputují do nemocnic nebo lázní v Německu i Česku. Organizace za jejich koupi zaplatí pouze výrobní náklady, umělci totiž pracují zadarmo. Letošní sochy poputují zřejmě do Strakonic, Kadaně nebo Jilemnice. Během předchozích ročníků umělci vysochali už téměř dvě stě padesát děl.

Pískovcové kameny na vejprtské louce se změnily v umělecká díla. Sochaři z Izraele, Švýcarska, Holandska nebo Británie, kteří běžně svoje díla prodávají za desítky tisíc eur, pracují bez nároku na honorář. Organizace nebo i města si díky tomu mohou výsledky jejich práce koupit za pár desítek tisíc korun. „Myslím, že tohle humanitární sympozium je skvělý nápad,“ říká izraelská sochařka Aviva Bergerová.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Pracovní prostředí si chválí i její kolegové. „Líbí se mi ta atmosféra, která tady je, i dobří lidé a přátelé. A taky materiál,“ dodává ukrajinský sochař Ihor Dushka. Sochy jsou určeny pro města, nemocnice, kliniky nebo lázně. Sochaři už brzy svoje díla dokončí a rozjedou se zpět domů. Příští ročník sochařského sympozia, které někteří z nich podle svých slov opět rádi navštíví, bude jubilejní, v pořadí již dvacátý.