Agent parodie se představuje

Praha – Poprvé pod vlastním jménem a poprvé samostatně vystavuje v pražské Galerii Trafačka Michal Škapa, jehož tvorba se neoddělitelně pojí se světem graffiti. Jednou z výtvarníkových identit je například TRON, což je zároveň název jeho zatím největší autorské realizace. Na výstavě nazvané Nula nula nic představí do 2. 10. své plakáty, obrazy i objekty.

Škapa je tvůrce airbrushových obrazů, sítotisků, grafik, trojrozměrných objektů a pouličních maleb. Expozice v Trafačce zachycuje jeho uměleckou cestu, na níž často kombinuje prvky popkultury s šifrovanými provokujícími sděleními. „Využívám odkazy na masovou kulturu, reklamu, konzum a snažím se shazovat vážná témata,“ podotýká ke své tvorbě Škapa.

Jeho práce postupují od realistických s ironickým či parodickým podtextem – na plakátu galerie Škapovu výstavu doprovází textem: agent parodie se představuje – k abstraktním, které jsou často vážné a temné. Nula nula nic provede jeho cestou od mnoha forem graffiti přes grafický primitivismus latinskoamerických pixaçao a pop-artovou ironii až k abstraktním plátnům.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Michal Škapa (*1978) TRON mimo jiné vytvořil objekt Invisible Future Forever! pro EXPO 2010 v Šanghaji. Svou zkušenost s graffiti také využívá při zpracování festivalových plakátů či grafické úpravy časopisů.