Stříbrná zastavení času

Praha – České centrum fotografie připravilo v Křížovnické chodbě Strahovského kláštera rozsáhlou přehlídku české a slovenské umělecké fotografie. K vidění je od začátku listopadu přes 400 děl od zhruba 140 autorů. Některé snímky má veřejnost možnost vidět úplně poprvé.

„Na výstavě jsou převážně černobílé fotografie a ty vznikají díky kvalitám stříbra,“ vysvětlil název Silver Time / Stříbrná zastavení garant projektu Jiří Jaksmanický. Výstava zahrnuje jak autory, kteří jsou veřejnosti, i laické, dobře známí, tak fotografy, kteří do povědomí tolik zapsaní nejsou: Františka Drtikola, Josea Sudka, Jaroslava Rösslera, Josefa Bartuška, Tibora Hontyho nebo Drahotína Šullu. „Některé fotografie nikdy nebyly prezentovány, například fotografie pana Krasla, který na Kubě zachytil skutečný předobraz pro knihu Hemingwaye Stařec a moře,“ upozornil Jaksmanický.

Výstava vznikla u příležitosti patnácti let fungování Českého centra fotografie. „U nás je obrovská fotografická tradice. Snažili jsme se na tomto projektu přiblížit průřez od 19. století až po úplnou současnost,“ uvedl Jaksmanický. Ve Strahovském klášteře jsou tak zastoupeni nejen různí autoři, ale samozřejmě také žánry – akty, portréty, krajiny nebo fotografické experimenty.

Rozhovor s Jiřím Jaksmanickým (zdroj: ČT24)

Snímky shromažďovalo ČCF postupně ze svých sbírek, ale také ze sbírek soukromých, od sběratelů a část zapůjčili sami autoři. „Fotografie je v České republice oblíbený žánr. Výstavy fotografií jsou mnohdy navštěvovány víc než výtvarného umění. Nicméně stále převládá takový názor, že fotografii si vlastně může každý vyrobit každý sám, že to je velmi jednoduché. On je opak pravdou. Vyžaduje to obrovský um, znalosti,“ upozorňuje Jaksmanický. Do české a slovenské fotografické tvorby mohou zájemci v Křížovnické chodbě Strahovského kláštera nahlédnout do 29. listopadu.