Studentka zvítězila s erotickými pomůckami

Praha - Vítězkou jubilejního 20. ročníku Národní ceny za studentský design se stala Anna Marešová z Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Porota téměř jednohlasně zvolila její projekt s názvem Erotické pomůcky pro ženy (nejen) z gynekologického hlediska Whoop-de-doo. Letos nominovali celkem 58 studentů, o 19 více než loni. Studenty a jejich projekty dnes novinářům představili zástupci organizace Design Cabinet CZ. Ceny se udílejí dnes večer.

Vítězná práce podle porotců prezentuje propojení funkčního produktového designu s grafickým designem. Ocenili „skvěle dotaženou praktičnost“ i odvahu a kultivovanost autorky. Marešová obdrží 20 000 korun od Nadačního fondu JUDr. Martina Růžičky, 15 000 korun od společnosti DBK a řadu dalších odměn.

Porota dále ocenila i další práce, pěti připadla cena za Excelentní studentský design a 15 studentů získalo cenu za Dobrý studentský design. „Jedná se o naprosto profesionální práce, některé již jsou ve výrobě,“ podotkla zástupkyně organizátorů soutěže Lenka Žižková.

Ocenění Excelentní studentský design získala Kristýna Pojerová za interiérové svítidlo určené pro pěstování rostlin, Jakub Novák za návrh obytného přívěsu, Marta Maštálková za vizuální styl moravského rodinného vinařství, Kateřina Kubánková za hmatovou knihu pro zrakově postižené čtenáře a Michal Šírek za silniční most křižující železniční trať.

Cenu za Dobrý studentský design si například odnesl Jiří Krejčí za originální dveřní kliku pro veřejné toalety nebo Monika Přikrylová za kolekci oděvů v japonském stylu.

Všechny oceněné a nominované výrobky a návrhy jsou v expozici Nový (z)boží 2010 v galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí a na proskleném pódiu obchodního domu DBK v Praze 4.

V letošním roce bylo přihlášeno celkem 186 prací z 23 středních a vyšších odborných škol, 12 univerzit a vysokých škol. Studenti soutěžili v oborech produktový design, grafický design, oděv, obuv a doplňky, šperk, nábytek, sklo, porcelán a keramika, svítidla, interiér a architektura a textil.

Národní cenu za studentský design vyhlásil poprvé předloni Design Cabinet CZ. Navazuje na soutěže, které organizovalo od roku 1991 do roku 2007 státem podporované Design centrum.

Vítězkou jubilejního dvacátého ročníku Národní ceny za studentský design se stala Anna Marešová s Whoop-de-doo - Erotickými pomůckami pro ženy (nejen) z gynekologického hlediska.

Ocenění Excelentní studentský design získávají:

Kristýna Pojerová za Skleník - Interiérové svítidlo určené pro pěstování rostlin
Marta Maštálková za Vizuální styl moravského rodinného vinařství Josef Kořenek
Kateřina Kubánková za Zatoulané tečky - Hmatovou knihu pro zrakově postižené čtenáře

Michal Šírek za Air - Clean Bridge - Silniční most křižující železniční trať
Jakub Novák za Odorico Pordenone - Obytný přívěs

Ocenění Dobrý studentský design získávají:

Kateřina Smolíková - Lustr Skyphos
Jiří Krejčí - Dveřní klika pro veřejné toalety
Alena Kurfürstová - Nábytek pro děti
Filip Velehradský - Kolekce interiérových svítidel
Jana Tichá - Živěna sbírá ostružiny
Jolana Šornerová - Světlušky - Svítidla, která odpočívají, dokud se kolem nich nic neděje
Libor Sošťák - Sáňky Xtrude
Vladimír Staněk - Autorská pánská kolekce Gentle-Man-Today
Sergej Kuckir - Skládací větrná turbína Ventus
Aleš Trdý - Mobiliářový prvek Guiseppe
Kateřina Reichová - Kolekce stříbrných šperků Mullatem
Tomáš Rampas - Nouzové ubytování
Magdaléna Čurdová a Tereza Matyášková - Set domovního elektroinstalačního materiálu Lumen
Monika Přikrylová - Kolekce oděvů Japan
Nikola Kašpárková - Sklenice Kaskády - foukané sklo