Zdeňka Milera na poslední cestě doprovodil i jeho Krteček

Praha - V krematoriu v Praze-Strašnicích se se Zdeňkem Milerem rozloučili jeho spolupracovníci, přátelé a obdivovatelé. Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů zemřel 30. listopadu ve věku 90 let.

Na poslední cestě svého autora doprovodil také plyšový Krteček. „Stvořil figurku laskavou, dobromyslnou, moudrou a pokornou. A takový byl i Zdeněk Miler,“ uvedl ve smuteční řeči jeho přítel a spolupracovník, hudební skladatel Jaroslav Krček.

K smutečním hostům patřili například herečky Dagmar Patrasová a Chantal Poullainová, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, zástupci německé televize WDR a nakladatelství z Lipska a Budapešti, stejně jako vděční držitelé licencí na předměty s Krtečkem.

Do obřadní síně dorazil i ředitel Amerického centra Miroslav Konvalina. Bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v USA se podílel na tom, že se jako dvaceticentimetrová postavička na palubě raketoplánu Endeavour Krteček letos na jaře podíval do vesmíru. „Den před Milerovou smrtí jsem mu předal 600 dětských prací na téma Krtečka. Ještě si plánoval nakreslit pohádku o Krtečkovi ve vesmíru,“ prozradil Konvalina.

Poslední rozloučení se Zdeňkem Milerem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Rodina ve smutečním oznámení, ozvláštněném hrdiny Milerových příběhů, upozornila, že známý výtvarník byl přítelem, miláčkem dětí i dospělých. Přední český výtvarník a režisér animovaných filmů Miler věnoval příběhům s Krtkem většinu své tvorby - asi padesát filmů z celkových sedmdesáti. K tomu doprovodil nezaměnitelnými ilustracemi přes 40 knih pro děti. Miler má na kontě přes pět milionů prodaných knih a řadu cen včetně těch za celoživotní dílo. V roce 2006 obdržel medaili Za zásluhy.

Zpráva o Milerově úmrtí přišla ve chvíli, kdy jeho vnučka Karolína Milerová oznámila vznik nadace nesoucí jeho jméno. Má se zabývat činnostmi souvisejícími s pomocí dětem a s podporou jejich vzdělávání.

Poslední rozloučení se Zdeňkem Milerem
Zdroj: Michal Doležal/ČTK