Údajný da Vinciho autoportrét vystaví zámek Zbiroh

Zbiroh - Do České republiky přiletěl údajný autoportrét italského mistra Leonarda da Vinciho, který bude od 13. ledna do 18. března součástí výstavy na zámku Zbiroh. Tam dorazil kolem deváté hodiny večer. Odborníci se dodnes nemohou shodnout na autorství obrazu. I tak ale jeho převoz do České republiky doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Z Říma putoval obraz do Čech přímo v pilotní kabině dopravního letadla. Podle odhadu vystavujících obraz přitáhne na zámek Zbiroh kolem 40 tisíc návštěvníků.

Unikátní obraz z přelomu 15. a 16. století byl do jiné země zapůjčen poprvé. Do Čech se tak da Vinci vrací po více než pěti stech letech. Majitel zámku přitom o obraz usiloval rok a půl. „Navázali jsme vztahy s muzeem v Itálii v oblasti Basilicata a dostali jsme se k tomu, abychom byli schopni zapůjčit obraz,“ uvedla manažerka zámku Zbiroh Eliška Hrubá.

Obraz objevený v Itálii před třemi lety je údajně Leonardův autoportrét z roku 1510. Na autorství obrazu se ale odborníci zatím neshodnou. „Podle toho, co jsem si o tom mohla přečíst a co jsem viděla na reprodukcích, tak tenhle obraz nemá s Leonardem da Vinci vůbec, ale vůbec nic společného,“ domnívá se například profesorka dějin umění Milena Bartlová.

Obraz bude ve Zbirohu přísně střežen

Výstavu na zámku budou doprovázet podobná bezpečnostní opatření jako u tří Leonardových kreseb, které jsou v současnosti k vidění v Moravské galerii v Brně. Obraz bude viset za bezpečnostním sklem v bývalé dělostřelecké baště změněné v nedobytný trezor.

„Nebezpečí, že by se mohl ztratit, je obrovské, nenechavců je mnoho. Ty bezpečnostní prvky si necháváme pro sebe,“ podotýká majitel zámku ve Zbirohu Jaroslav Pácha. Tajná je i většina bezpečnostních detailů převozu obrazu Útvarem rychlého nasazení z ruzyňského letiště na Zbiroh.

Reportáž Petra Viziny a vstup Barbory Strňákové (zdroj: ČT24)