Paulina Skavova na biondo

Biondo je vtipný název, hlavně když pod ním vystavuje jedna z nejatraktivnějších současných českých mladých autorek, vtipná, ironická Bionda (tedy blondýna) Paulina Skavova. Po celé řadě předchozích výstavních zkušeností instalace prezentuje v příjemné harmonii v pražské premiéře značně erotizující, řadou významů obdařenou Sněhurku a sedm trpaslíků (nepletete se, není to sice vizuální varianta na slavnou Neprašovu vodu tryskající instalaci, ale Paulina byla také Neprašovou žákyní!).

Tu vedle slavné Pistolnice (a Tysona) doplní rozšířená, dnes již značně populární a elektrizující série objektů Underwear, kterou autorka vytváří, šije a spojuje s přírodou a zejména lesem daných materiálů – je šita z peří, zbytků křídel, kožíšků a podobně (není problém, Paulina většinu času pobývá na hájovně na okraji kouzelného jihočeského Písku).

Takto hmotově i množstevně vyvážená expozice, která dává divákovi maximální podmínky pro pohodlné trávení nabídnutých lahůdek, nám znovu připomíná některé základní znaky díla P. S.: Nejedná se jen o dominující ženskost pohledu a v podstatě více než prvoplánovou vyzývavou erotičnost. Takřka hmatatelně zde cítíme vrchovatě naloženou kárku autorčina humoru, smíchaného s ironií, zkratkou, parodií i nadhledem. To z ní činí výraznou osobnost mladé současné tvorby. Sama umí v rychlém tempu balancovat nebo přímo rotovat mezi rolemi, které na jednu stranu pomáhají potvrzovat symbol hravého sexuálna, na druhé straně zcela vážně vést jednu z nejlepších východočeských galerií moderního umění (UFFO v Trutnově).

  • Dílo Pauliny Skavové z výstavy Biondo zdroj: Paulina Skavova
  • Dílo Pauliny Skavové zdroj: Paulina Skavova

Tato významem pozoruhodná prezentace potvrdí i nadstandardní autorčinu zručnost a kvalitu sochařského zpracování. Zdá se, že našla svoji značku a že i ona nese ono Neprašovo poselství lidskosti, laskavosti a humoru.

Výstava se koná v Galerii Michal's Collection. Kurátorka Rea Michalová si svoji galerii piplá pomalu, ale jistě. Dnes už je řada výstav výborně dramaturgicky vybraná a díky komornímu prostředí také příjemně sevřená a dobře zvládnutá (i zvládnutelná). Místo získalo dobré jméno a na prořídlé mapě fungujících pražských galerií se stalo neopominutelným.

Kde a kdy: Galerie Michal's Collection, Husova 13, Praha 1, vedle hospody U Zlatého tygra; výstava potrvá do 9. 2. 2012.