Trafačka si všímá umění ulice

Praha – Galerie Trafačka představuje dvě české fotografky, které svou tvůrčí činnost zaměřují na autentické zachycení chtěného i nechtěného umění na ulici, počínaje strhanými plakáty na oficiálních i neoficiálních plakátovacích plochách a graffiti konče. Pod názvem Dotek ulice spojuje expozice Jitku Kopejtkovou, která svým originálním přístupem zachycuje okamžité a neopakovatelné atmosféry ulice a její styl je možné zařadit mezi vlnu tzv. new street artu a druhou vystavující fotografku vystupující pod pseudonymem Indyart, která se vyjadřuje přes svět graffiti.

„Strhané plakáty jsou uměleckou výpovědí dneška. Klimatické podmínky, doplněné anonymním, mnohdy kolektivním působením lidí, vytvářejí často bizarní vizuální spojení, ve kterých pozorné oko pozorovatele rozpozná obrazy s uměleckou ambicí. Obrazy, které jsou součástí živé a autentické galerie v ulici,“ uvádí galerie Trafačka k dílu Jitky Kopejtkové.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

„Chci ukázat krásu toho kousku strženého plakátu, že i ta nejšpinavější ulice má svoje kouzlo, tajemství, atmosféru - a to se snažím lidem přiblížit díky fotografii. Vybírám si makroobjektivem jenom detaily, které pak zvětšuji a přenáším na velkoplošné desky. Na strhaných plakátech mě fascinuje složení barev, které by mě nikdy nenapadly kombinovat dohromady,“ přibližuje svoji tvorbu sama fotografka.

Indyart se ve své tvorbě zaměřuje na zachycení tvůrčí svobody a nezávislosti v prostředí globální dekadence. Zprostředkovává interpretace pouliční provokace graffiti, které se zaměřují na nevšímavost současné společnosti.

  • Dílo Jitky Kopejtkové zdroj: Trafačka
  • Dílo Jitky Kopejtkové zdroj: Trafačka

„Myslím, že se dá galerijní svět s uličním propojovat, ale pořád to jsou dva světy, mezi kterými je nějaká pevná hranice. Výtvarníci to většinou cítí a podle toho jinak tvoří v ulicích a jinak v galeriích,“ dodává vedoucí kulturní rubriky Respekt Jan H. Vitvar.

Nová vlna umění ulice myslí více na tradici a ekologii místa, a chce je zachovat i v nových dílech. „Ulice k nám mluví a my jí nasloucháme,“ zní například heslo nových street artistů v Brazílii. 

DOTEK ULICE – 27. 3. – 9. 4. 2012 | Út – Ne 15:00 – 19:00, Trafo Gallery, Kurta Konráda 1, Praha 9.