ČF s Bělohlávkem chce být v TOP 10 světových orchestrů

Praha – Koncertní sezona 2012/2013 ponese v České filharmonii rukopis nového šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. Od jeho vedení si filharmonie slibuje větší spolupráci se zahraničím a také šanci probojovat se mezi deset nejlepších světových orchestrů.

„Mým cílem je vrátit Českou filharmonii na místo, které si v minulosti svým mistrovstvím vydobyla. Čeští filharmonici jsou vynikající hudebníci, naší společnou povinností bude zúročit jejich talent a um. Čekají nás čtyři roky intenzivní práce,“ prohlásil Bělohlávek. Letos mu končí smlouva v Londýně, šéfdirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie bude od září.

Vedení orchestru podmínil zvýšením příspěvku od ministerstva kultury. „Pan Bělohlávek si dal podmínku zlepšení materiální situace hráčů. Propast mezi nimi a zbytkem světa je obrovská,“ vysvětil ředitel ČF David Mareček. Ministryně kultury Alena Hanáková navýšení peněz na platy hudebníků sice přislíbila, odkud finance konkrétně vezme, ale zatím neprozradila.

„Jsme v situaci, kdy se zdá, že skutečně dochází k přehodnocení pohledu na ansámbl – nejen v očích veřejnosti, ale i našeho zřizovatele, ministerstva kultury,“ domnívá se Bělohlávek.

Jiří Bělohlávek
Zdroj: ČT24/ČTK

Návrat slavného dirigenta – v čele orchestru působil od října 1990 do února 1992 – má přilákat k účinkování s filharmonií hudební osobnosti. V průběhu sezony se představí například finská sopranistka Karita Mattilaová, estonský dirigent Neeme Järvi, houslový virtuos Pinchas Zukerman či violoncellistka Sol Gabettaová z Argentiny.

Naopak filharmonici chystají řadu zájezdů. Navštíví Austrálii, Německo, Španělsko, Spojené arabské emiráty a Velkou Británii. V Česku vystoupí na festivalech Pražské jaro a Dvořákova Praha a pod vedením Jiřího Bělohlávka na Smetanově Litomyšli. Plánují také oslovit mládež i dospělé prostřednictvím edukativních koncertů po vzoru Leonarda Bernsteina. „Na vzdělávacích koncertech pomohou porozumět hudbě oblíbené osobnosti, například Pavel Liška, Jan Budař nebo Marek Eben,“ podotkl Mareček.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Změní se proto i výchovné koncerty, a to po vzoru Leonarda Bernsteina. Ten v 60. letech dětem osobně vysvětloval, co je to třeba hudební interval. Do 117. koncertní sezony vstoupí Česká filharmonie zahajovacím koncertem v pražském Rudolfinu 4. října. Na programu budou skladby Petra Ebena, Ludwiga van Beethovena, Gustava Mahlera a Leoše Janáčka. S filharmoniky vystoupí kanadský barytonista Gerald Finley.