Kameramanem jednoho dne v ČR může být každý

Praha – Jeden den v České republice očima jejích obyvatel zachytí projekt, který vzniká s podporou České televize. Spolutvůrcem dokumentárního filmu Země česká, domov Tvůj se ale může stát každý.

Před dvěma lety, 24. července 2010, se mohli lidé na celém světě, včetně Česka, zapojit prostřednictvím YouTube do projektu producenta Ridleyho Scotta a režiséra Kevina MacDonalda Life in a Day. Podobný snímek pod názvem On Day on Earth, jenž se váže k datu 10. října 2010, má mít premiéru koncem dubna. Mnohem skromnější verzí byl projekt 24, které pro brněnské studio České televize vytvořilo 24 českých dokumentaristů, přičemž každý se „ujal“ jedné hodiny dne, o níž natočil dvouminutový dokument.

S nápadem vytvořit jediný film pomocí tisíce kameramanů si fotograf, režisér a producent Adolf Zika, který stojí za projektem Země česká, domov Tvůj, pohrával prý už před dvanácti lety. Nakonec namísto snímku vznikla v roce 2000 fotografická Poslední kniha století aneb jeden den v životě České republiky, do níž se zapojilo i přes stovku dalších fotografů; o devět let později pak v knize One Year of My Life zachytil v 3 285 snímcích jeden rok svého života. Na základě hlavní myšlenky této knihy založil téhož roku webový projekt Week of Life, dokumentární projekt, jehož hlavním cílem je vytvořit největší fotoknihovnu lidstva.

Tvůrci o projektu: Film ne náhodou přichází v magické době věštbami obestřeného roku 2012. V době, kdy pociťujeme jednu z největších nejistot od dob sametové revoluce. Procházíme jen krizí finanční, nebo i krizí hodnot? Rozpadající se struktura EU, masová nedůvěra v politiku a její hráče, pozvolná apatie na straně jedné, agresivita a korupce na nejvyšší správní úrovni, prospěchářství, populismus, naprostý nezájem o názor řadového občana na straně druhé. Také mnoho úspěšných jedinců, skupin a projektů v krásné zemi v srdci Evropy. To všechno je dnešní Česká republika, to všechno je dnešní svět naruby, svět stojící před jistě nejednou historickou událostí.

Od toho pak už byl jen krok k definitivnímu rozhodnutí natočit film o jednom obyčejném dni v Česku – konkrétně 11. května 2012. Dokument bude složen z příspěvků ze čtyř zdrojů. Především z nahrávek lidí, kteří poskytnou záznam svého života v onom dni. Zároveň se šest profesionálních kameramanů rozjede v den natáčení do několika míst v Česku, aby zaznamenali situace, které k našemu všednímu životu patří, dostat se do jejich blízkosti z ulice je ale složité, tzn. například na porodním sále, v kanceláři prezidenta, v jaderné elektrárně nebo v divadelním zákulisí.

Plakát k projektu Země česká, domov Tvůj
Zdroj: ČT24/ZIPO FILM production

Třetímu zdroji videopříspěvků také trochu „pomůže“ tvůrčí tým. Vybraný herec (ovšem ne příliš známý) se 11. května 2012 vypraví s kamerou vlakem na cestu z Aše do Českého Těšína a doplní mozaiku projektu. Tvůrci také mohou využít materiály natočené během dne štáby České televize. ČT také dokument Země česká, domov Tvůj odvysílá v premiéře 17. listopadu ve 20:00.

Součástí každého odevzdaného videa by měla být odpověď alespoň na jednu z následujících otázek:

Jste hrdý/á na to, že jste Čech/Češka?
Nosili byste českou vlajku na tričku?
Čím si myslíte, že je náš národ výjimečný?
Co nebo kdo vás v životě těší a co nebo koho milujete?
Čeho a nebo koho se v životě bojíte nebo koho nenávidíte?
Kdo je pro vás hrdina a kdo padouch?
Věříte v budoucnost Evropské unie?
Věříte v něco nebo někoho?
Zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí?
Co si představujete pod pojmem štěstí?
Z čeho máte v poslední době největší radost?
Cítíte se šťastně?
Má smysl být poctivý a čestný?
Dokázali byste se vzdát osobních výhod pro boj za vyšší nadosobní cíle?

Více o projektu a podmínkách účasti najdou zájemci na webovém speciálu.