Festival spisovatelů přiváží myšlenky

Praha - Slavnostní večer na Nové scéně Národního divadla zahájil 22. Festival spisovatelů. Jako každý rok se do Prahy sjeli nejvýraznější osobnosti světové literatury. Jako jeden z prvních se čtenářům představil nizozemský spisovatel Arnon Grunberg. Do Prahy přijel uvést film Tirza natočený podle jeho stejnojmenného románu.

Jeden z nejrafinovanějších provokatérů světové literatury, amsterdamský rodák Arnon Grunberg, film natočený podle jeho románu Tirza českým divákům představil osobně. Příběh z dnešního Amsterdamu vypráví o úpadku bílého muže, příslušníka střední třídy, který přijde o peníze, práci i rodinu. Vydává se do Namibie hledat svou ztracenou dceru Tirzu, jejíž marocký nápadník mu neodbytně připomíná Muhammada Attu, jednoho z únosců letadel z 11. září.

„Je to komentář k otázce, co se stalo se střední třídou v západní společnosti. Hlavní hrdina je slušný člověk, ale nedokáže už držet na uzdě svoje emoce,“ představuje své dílo Grunberg. „Myslím, že si stěžuje na společnost, která zapomněla své tradice a je ztracená.“

Dvaadvacátý ročník festivalu slibuje přesah za hranice literatury. V duchu letošního motta, které zní „Existuje pouze budoucnost“, se zaměří hlavně na budoucnost islámu. Jedním z témat budou vztahy Východu a USA, přijede celá řada spisovatelů, kteří se osobně účastnili arabského jara. „Spisovatelé přivážejí do Prahy myšlenky. Nepředstavují své knihy, ale především své myšlenky. A ten střet myšlenek v diskusích inspiruje k dalším diskusím. A to je také velmi důležité,“ poznamenala k festivalu jeho viceprezidentka Vlasta Brtníková March.

Celkem letos přehlídka hostí třináct spisovatelů. Jedním z nich je egyptský prozaik Hamdy el-Gazzar. „Za posledních deset let se utvořila nová generace spisovatelů, zejména píšou romány a básně. Říkalo se, že egyptská revoluce nastala dříve v literatuře než na ulici,“ uvedl k současné egyptské tvorbě ve Studiu 6. 

Mluvit se bude i o svobodě slova. Cena Spirose Vargose za svobodu projevu patří španělskému spisovateli Juanu Goytisolovi. Jeden z nejvýznamnějších bojovníků proti režimu Franciska Franka inspiroval i řadu osobností českého disentu.