Chapalain sází na Zlomvaz

Praha – Na pozvání Francouzského institutu a v rámci spolupráce se studentským festivalem Zlomvaz přijede divadelní režisér Pierre-Yves Chapalain. V pražském institutu se zapojí do tradičního scénického čtení a setká se s dalšími divadelníky. Cílem celého festivalu je totiž podpořit, případně prohloubit spolupráci zahraničních a českých divadelních partnerů.

Festival Zlomvaz pořádají vysoké umělecké školy z celé republiky, Slovenska i Polska již po devatenácté. Tento měsíc hodlají pořadatelé opět představit divákům mladé režiséry i herce, ale také všeobecně nové trendy, které se za poslední dobu udály na scéně. Studenti DAMU veřejnosti umožní vstup do míst, kde toto umění vzniká. 

Hlavní program je připravený od 8. do 12. května v prostorách divadla DISK, Divadla 90 nebo Divadla Na zábradlí. Hlavní organizaci mají každoročně na starosti studenti druhého ročníku katedry produkce, asistují jim ale i žáci dalších oborů. Tím pádem není akce nikdy stejná – každý student má totiž odlišné představy či nápady na její realizaci. 

Letošní ročník se však od předchozích liší i jinak. Poprvé po osmnáctileté tradici festival není soutěžní. „Odklon od modelu soutěžního festivalu zároveň otevřel větší prostor dramaturgii a výběru přihlášených inscenací,“ uvedl festivalový tým. Motto pro tento rok zní: „Do útrob!“, což pořadatelé vysvětlují jako směr k účastníkům, pedagogům a všem zájemcům o divadelní tvorbu.

Absinthe
Zdroj: ČT24/Francouzský institut

Zmíněný režisér Pierre-Yves Chapalain pochází z Bretaně. Pravidelně režíruje vlastní divadelní hry jako Le Rachat, Le Fiancé de Barbe Bleue nebo Absinthe. Poslední zmíněnou mohou zájemci spatřit naživo na prknech DAMU, kde se v úterý představí.

V hlavních rolích se objeví studenti třetího ročníku Jan Cina, Johana Schmidtmajerová, Soňa Páleníková, Šimon Krupa a další. 

Chapalainovy hry mají shakespearovský nádech, zabývají se hodně krádeží identity, svědomím i pamětí. Na dotazy ohledně své tvorby bude odpovídat ve středu na Smetanově nábřeží v budově DAMU.