Rozbíhá se cyklus dokumentů Národnost v pubertě

Praha – Čtyřdílný dokumentární cyklus Národnost v pubertě zanedlouho vstoupí na obrazovky České televize. Půlhodinové filmy ukazují, jak se v naší republice žije čtyřem vyvoleným menšinám. Pod hledáčky kamery se tak ocitly vietnamské, muslimské, romské a ukrajinské komunity. První dokument nese název Mari a Lili, svou premiéru si odbyde již tuto neděli.

Ačkoliv jsou autorky snímku ženy, původní nápad na natáčení dostal Lukáš Lhoťan, absolvent amerického vládního programu. Ten zvítězil v konkurzu na projekt, jenž by nějak pomáhal menšinám v dané oblasti. Realizace se pak chytily režisérky Tereza Engelová, Rozálie Kohoutová, Linda Kallistová Jablonská a Erika Hníková. Každá z nich si vzala na starost menšinu, k níž má nějakým způsobem nejblíže.

Tvůrci slibují, že dokument divákům poodhalí, jak o Češích menšiny smýšlejí a také lépe prozkoumá zažité stereotypy, které o nich pro změnu máme my. Navíc také ukáží, jak u nás menšiny opravdu žijí. Vše je o to zajímavější, že ústřední aktéři snímků jsou teenageři ve věku od 13 do 19 let. Respondenti navíc dostali vlastní kameru, aby se mohli natáčet sami v přirozeném prostředí své domácnosti a okolí. Štáb tak zamezil určitému přetvařování a naopak podtrhnul autentičnost i upřímnost filmů. 

Natáčení ale skýtalo i určitá úskalí. Nebylo snadné k němu totiž přemluvit muslimské občany. Ve veřejné prezentaci na veřejnosti a v odkrývání intimních záležitostí rodiny jim totiž zamezují kulturní a náboženské zvyklosti, tudíž těch, kteří by si pustili kameru do soukromí, bylo poskromnu. Nakonec se však režisérce Tereze Engelové příslušné muslimy podařilo najít.   

Díl o romské komunitě se snaží polemizovat se zažitou skutečností o jejich nechtěné vzdělanosti. Úsek o Vietnamcích pro změnu ukáže, s jakou „krizí identity“ se potýkají některé děti, jejichž rodiče pochází z Vietnamu a ony samy se však už narodily v Česku. 

Dokumenty se budou mimo jiné promítat i na českých středních školách nebo v kinech. Vždy pak bude následovat diskuze s autory či se zástupci menšin. 

První ze série dokumentárního cyklu Mari a Lili zasahující do vietnamského prostředí připravila režisérka Erika Hníková.

Vydáno pod