Mezi anglicky psanými povídkami zvítězila Dokonalost a nedokonalost

Praha – Cenu pro mladé autory za nejlepší anglicky psanou povídku – National Literary Award For Young Writers – získal už podruhé Petr Kaftan. Letos ale ne jen v jedné z kategorií, stal se absolutním vítězem. V literární soutěži určené těm, pro něž není angličtina rodným jazykem, zvítězil prací nazvanou Perfection and Imperfection – Dokonalost a nedokonalost.

Letos se stal absolutním vítězem soutěže, která uděluje ocenění ve čtyřech věkově odstupňovaných kategoriích – do 12, do 15, do 17 a do 19 let. Petrova esej byla z více než dvou stovek příspěvků bezkonkurenčně nejlepší. Porota, která hodnotí fantazii i gramatickou úroveň, se na jeho prvenství shodla jednomyslně.

„Je fakt, že je pro mě těžší napsat práci v češtině, protože jsem právě strávil tři roky v anglicky mluvící zemi, takže raději píšu v angličtině,“ poznamenal Petr, že vyjadřovat se v cizím jazyce pro něho není problém.

Že angličtina není jeho rodný jazyk, může být podle Martina Hilského, překladatele, profesora anglické literatury a předsedy poroty, i přínosem. „Jako cizinec můžete do angličtiny přinést něco zvnějšku,“ domnívá se.

Navíc úroveň angličtiny se podle něho u studentů stále zlepšuje. „Uměl jsem daleko méně anglicky než dnešní uchazeči o anglistiku. Sám sebe bych dnes na studia nepřijal,“ přiznává sebekriticky Hilský.

Kromě absolutního vítězství vyhrál Kaftan i v kategorii do 15 let. Vítězství ostatních kategorií patřilo dívkám: Johaně Růžičkové (do 12 let), Barboře Kosejkové (do 17 let) a Šárce Zouzalíkové. Zadáním bylo napsat povídku na téma „Small World“ v maximálním rozsahu 1 500 slov. Výherci obdrželi peněžitou cenu ve výši 10 tisíc korun, absolutní vítěz se navíc bude moci jet podívat do skotského Edinburghu.

Soutěž se v Česku koná od roku 2007, pořádají ji PORG, The Charnwood Company a Lidové noviny. Určena je autorům, pro něž není angličtina rodným jazykem.