Loutkám jde Voživot, z půdy míří do solné věže

Mladá Vožice (Táborsko) - Loutkám jde Voživot se jmenuje projekt, jehož cílem je obnovit v Mladé Vožici na Táborsku tradici loutkářského divadla. Centrem akce je zámecká zahrada, kde dobrovolníci opravují stovky originálních loutek, které dvacet let ležely na půdě místní školy. Vyrábělo je několik generací místních divadelníků. Každý večer se hraje divadlo a v pátek bude otevřeno muzeum loutek v solné věži.

Divadlo se ve Vožici hrálo údajně nejméně od roku 1929, dodnes tu existují pozůstatky hned tří loutkářských scén. Po roce 1989 zůstaly loutky ležet na půdě místní školy. „Loutek se našlo několik set, jsou mezi nimi marionety, javajky i maňáskové, zatím se jich podařila opravit asi stovka,“ uvedl iniciátor projektu a student DAMU Janek Lesák.

Významný český loutkář Ota Bubeníček

Zaskládané v původně vožickém loutkovém divadle ležely loutky přes dvacet let. Všechny bez nití, některé prokousané od molů a myší. Jsou mezi nimi celé soubory loutek vyrobených pro jednotlivé inscenace - třeba pro Karafiátovy Broučky. Našly se i kulisy, které maloval významný český loutkář Ota Bubeníček, který ve Vožici zemřel.

Bubeníček se narodil v roce 1871 v Uhříněvsi. Už v době studia na AVU v Praze se věnoval loutkoherectví. V roce 1914 se stal jedním ze zakladatelů loutkového divadla na Vinohradech. Vytvořil dekorace k asi 400 inscenacím. V Mladé Vožici zemřel 10. září 1962.

„Překvapilo nás, že to divadlo je plně funkční,“ podotýká Lesák. Hrát se však v budově školy nedá, protože to nedovoluje porušená statika budovy. „Přesně si pamatuju židle, jak jsme tam sedávali, a pamatuju si skvělá představení,“ vzpomíná starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský. Do života se loutky vrací v improvizované dílně v zámeckém parku.

Na tradici loutkového divadla chce nyní navázat nově vzniklý mladovožický divadelní soubor Voživot. Před nedávnem nastudoval hru Stvoření světa. Jeho členové za pomoci studentů Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU pronikají do dalších tajů divadla.

Muzeum loutek v solné věži

Vrcholem projektu Loutkám jde Voživot bude slavnostní otevření Muzea mladovožických loutek v solné věži v pátek v 17:00. O dvě hodiny později je na programu premiéra inscenace Loutkám jde Voživot. Na projekt získali studenti stotisícový grant Nadace Vodafone Česká republika.

Muzeum vznikne za podpory města v jedné z nejstarších staveb v centru, která sloužila jako strážní věž, zvonice a také sklad soli. Nad skladištěm bývala navíc radnice a také městské vězení. Z ochozu bděli strážci nad bezpečností ve městě.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)