Potápění nasuchu pod Juditin a Karlův most

Praha – Na průzkum pražské Vltavy se potápěči vydávají spíše v zimních měsících, kdy je lepší viditelnost. Ponořit se na vltavské dno a spatřit „poklady“, které ukrývá, ale může každý i teď v létě – díky výstavě v Muzeu hlavního města Prahy.

Výstava Staletí pod vodou. Juditin a Karlův most vznikla v souvislosti s dvěma výročími, které si hlavní město letos připomíná – dvacet let od zápisu Pražské památkové rezervace na seznam UNESCO a deset let od největší novodobé povodně.

Muzeum hl. m. Prahy výstavou přibližuje poznatky o významných památkách – Juditině a Karlově mostu, které získali archeologové a stavební historici během nedávné opravy Karlova mostu a také při potápěčském průzkumu vltavského dna v jeho okolí.

První část je věnována právě historii obou mostů. Fotografie a plány jejich součástí a pozůstatků odkrytých při posledních průzkumech a opravách doplňují kresebné rekonstrukce a historická vyobrazení. Hlavním exponátem je reprodukce rytiny Karla Salzera s vyobrazením velké opravy Karlova mostu po povodni v roce 1784.

Karlův most po povodních v roce 1890
Zdroj: ČT24/Muzeum hlavního města Prahy

Druhá část nabízí pohled na Juditin a Karlův most pod hladinou Vltavy prostřednictvím velkoplošných zvětšenin fotografií Petra Kliera, pořízených při podvodních rekonstrukčních a dokumentačních pracích. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout prostředí běžně nedostupné a spatřit běžně neviděné detaily vltavského dna i obou historických památek.

K lepší představě přispívají modely klíčových konstrukcí Karlova mostu a historické stavební techniky i originální předměty, z nichž některé, například kamenné prvky z destruovaných částí mostu nebo historická potápěčská technika, budou na této výstavě předvedeny vůbec poprvé.

Součástí výstavy je také projekce dokumentů o historii a průzkumu obou mostů a navíc venkovní expozice originálních kamenných bloků, které se v minulosti zřítily do Vltavy při poškozeních Juditina a Karlova mostu velkými povodněmi. Při posledních rekonstrukčních pracích na Karlově mostě byly vyloveny z říčního dna.

Výstava Staletí pod vodou. Juditin a Karlův most bude v Muzeu hl. m. Prahy otevřena do 4. listopadu. 

Juditin most byl postaven mezi lety 1158 a 1172 a stal se tak nejstarším kamenným mostem v českých zemích a jedním z nejstarších severně od Alp. Už dříve stál na jeho místě dřevěný most, podle svatováclavské legendy to mohlo být už v první polovině 10. století. V roce 1342 strhla Juditin most povodeň. Jeho zbytky jsou vidět například ve sklepích domů v ulici U lužického semináře nebo v budově řádu křižovníků na Křižovnickém náměstí.

V roce 1357 rozhodl císař Karel IV. o výstavbě nového kamenného mostu. Architekt Petr Parléř navrhl nový most paralelně se zničeným Juditiným, jen trochu jižněji. Karlův most byl dokončen v roce 1402. Za šest století odolal most desítkám povodní. Jedny z největších postihly Prahu v roce 1432, tehdejší prameny mluví o „tisícileté vodě“. Velká voda málem smetla Karlův most i v roce 1784, kdy bylo poškozeno několik jeho pilířů a strážnice, s níž se do Vltavy zřítili i hlídkující vojáci. Na dobových fotografiích zdokumentovaná je pak velká voda z roku 1890. Mezi nejničivější záplavy patří podle historiků i ty, které postihly Prahu před deseti lety.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)