Michal Viewegh definoval pro ČT lásku

Brno – Především o lásce je snímek, který podle scénáře spisovatele Michala Viewegha začalo natáčet brněnské studio České televize. V úsměvném filmu Definice lásky se prolínají osudy několika partnerských dvojic. Zahráli si je například Barbora Poláková, Norbert Lichý nebo Igor Chmela.

„Hlavní roli v našem novém filmu hraje láska ve všech známých podobách,“ podotkl dramaturg David Ziegelbauer. Každá z dvojic ve filmu představuje jednu z možných variant definice lásky.

Otec rodiny se marně snaží překonat počínající krizi středního věku pubertálním zahořením k neznámé krásce. Svému okolí, včetně manželky, je přitom spíše k smíchu než k pláči. Paralelně se odehrává příběh mladé ženy, která odmítá puritánsky svázanou morálku svých nejbližších a snaží se žít po svém. Přitom zoufale hledá životního partnera. Hrdinou třetího příběhu je někdejší sportovní hvězda prožívající trpký konec kariéry. Provází ji nejen rozpad osobních vztahů, ale v podstatě všeho, pro co stojí žít. A nakonec se diváci setkají se zajištěným manželským párem: ona i on se až dojemně snaží zakrývat své mimomanželské milostné aktivity, aniž si uvědomují, že už jsou vlastně veřejným tajemstvím.

V rolích postav potýkajících se se svým partnerských životem se diváci setkají s Barborou Polákovou, Janem Kolaříkem, Norbertem Lichým, Anikó Vargovou, Pavlou Vitázkovou, Igorem Chmelou, Lukášem Kantorem, Květou Fialovou, Janem Skopečkem a Danou Syslovou. Před kamerou se sešli v režii Jána Sebechlebského.

Děj filmu se odehrává v průběhu pěti letních dnů v menším moravském městě. „Točíme zejména v Brně a jeho okolí. Ale také třeba na zámku ve Křtinách,“ prozradil vedoucí produkce Michael Beran. Natáčení potrvá do poloviny srpna. Definici lásky se diváci prostřednictvím obrazovky České televize dozvědí pravděpodobně v příštím roce.