Rancid lze poprvé v Česku cítit i naživo

Praha – Čeští fanoušci skupiny Rancid se 23. července dočkají jejího prvního vystoupení na tuzemské scéně. V pražské Lucerně koncertuje americká kapela zásadní pro vývoj punk rocku v rámci celosvětového turné, na němž slaví své dvacáté narozeniny.

Stejně jako Green Day nebo The Offspring oživili Rancid na počátku 90. let ve Spojených státech punk rock. Na rozdíl od svých hudebních kolegů ale zůstali po celou svou existenci věrni undergroundu. „Ideálem punku je dělat si hudbu po svém, pokud možno na v zásadě nekomerční bázi. The Offspring a Green Day jsou dneska stadionové kapely vydávající u velkých firem. Pro většinu punkových kapel je typický kritický postoj ke společnosti, což u stadionových part nebývá zvykem,“ podotkl hudební publicista Alex Švamberk.

Kalifornská kapela vznikla v roce 1991. K punkové slávě ji ale vystřelila až deska …And Out Come the Wolves z roku 1995. Hity jako Time Bomb nebo Ruby Soho dnes patří k naprosté klasice. Rancid později experimentovali i s dalšími hudebními styly jako roots reggae, hip-hop, ska, rockabilly.

„Značně jsou inspirovaní britskými The Clash, jak v hudbě, tak i v názorech, takže se dá říct, že Rancid jsou dneska z dané scény nejzajímavější kapelou,“ domnívá se Švamberk. „A mají význam i z toho důvodu, že jejich zpěvák Tim Armstrong vede vlastní vydavatelství Hellcat, kde vydávají další kapely.“

Zatím poslední album, v pořadí sedmé studiové, Let the Dominoes Fall, vydala kapela v roce 2008. Se čtyřmi miliony prodaných desek jsou Rancid jednou z nejúspěšnějších punkových skupin všech dob. A letos mají v plánu poslat do světa další desku.

Reportáž L. Klímové o kapele Rancid (zdroj: ČT24)