Režisér Sebechlebský natáčí v Brně lásku podle Viewegha

Nezáleží na tom, jestli jste lepič plakátů v montérkách nebo úspěšný manažer ve značkovém obleku. Citové problémy mohou bolet a trápit úplně stejně, říká režisér Ján Sebechlebský. V brněnském studiu České televize v těchto dnech připravuje nový televizní film Definice lásky na motivy povídek Michala Viewegha.

Luxusní mezonetový byt v centru Brna s obrovskou terasou a božskou vyhlídkou na Petrov. Nablýskaná kuchyně, ve které se vaří výhradně z výběrových surovin, na stole láhev drahé whisky. Uprostřed místnosti se na gauči rozvaluje krásná mladá žena v saténovém župánku, vedle ní mlčky sedí její muž v rozhalené košili a s lehce zadumaným výrazem.

Scéna na první pohled působí jako momentka vystřižená ze všedního večera jedné partnerské dvojice. Kolem však pobíhá početný štáb s technikou, asistenti si dávají záležet, aby jediný kousek nábytku nebyl ani o centimetr mimo plán. Dnes večer se zde chystá večírek. Hosté už čekají v pojízdné maskérně před domem a rekvizitář pečlivě aranžuje makaróny, které má ve filmu uvařit herec Igor Chmela.

„Je to vlastně úplně normální manžel,“ prohlásil Chmela o své filmové postavě. „Spíš bych řekla, že je úplně nemožný,“ doplnila ho se smíchem jeho herecká kolegyně Pavla Vitázková. „Nemožný je v tom, jak je nemožně bohatý, rozhazovačný, zve lidi na opulentní večeře, kde strouhá kila lanýžů na těstoviny a vystavuje tak na odiv svoje kuchařské umění, které vyčetl v knihách Jamieho Olivera,“ dodal představitel jedné ze sedmi povídek, které se ve filmu navzájem prolínají. Scénář podle vlastní knihy Povídky o lásce pro filmaře připravil Michal Viewegh.

Ze zákulisí natáčení filmu Definice lásky (zdroj: ČT24)

Jak definovat lásku

Na televizních obrazovkách se má film objevit pod ambiciózním názvem Definice lásky. „Definovat něco je vždy obtížné. Pokud se o to snažíte, spíše si koledujete, že to popřete,“ připustil režisér Ján Sebechlebský. „Možná neexistuje žádná určitá definice lásky, ale jde o to, že každý ve svém nitru něco cítíme, máme jakousi vlastní vizi lásky – a právě v tom já definici lásky vidím,“ dodal.

Film zachycuje pět letních dní v malém moravském městě. Osudy jednotlivých postav jsou často velmi kontrastní. Divákovi film nabídne pohled nejen do bytu manažera a jeho manželky, která trpí výčitkami z nevěry, ale také například do rodiny lepiče plakátů, sportovní hvězdy procházející krizí na konci kariéry, staršího bezdětného páru nebo života mladé prodavačky kuchyní, která zoufale touží potkat pravou lásku. 

Napětí beze slov

Režisér Ján Sebechlebský má před sebou velký úkol – poskládat spletitou mozaiku složenou z celkem 107 scén. Aby se v nich zorientoval, vyrobil si pro tento účel dokonce obrázkové schéma. „Není to úplně typický snímek už z toho důvodu, že jednotlivé povídky se mezi sebou prolínají. Ale také proto, že se tam vcelku málo mluví. Film má být jemný, subtilní, ale rozhodně ne nudný. Napětí vytvářejí střety situací, pohledy a mimoslovní významy, které jsou nevyslovitelné – stejně jako je nevyslovitelná láska,“ míní Ján Sebechlebský.

Natáčení Definice lásky (režisér Sebechlebský druhý zprava)
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Při přípravě natáčení se musel vcítit do všech vyprávěných příběhů. „Každou ze situací si umím představit i ve skutečném životě, aniž bych postavy za jejich chování zcela odsuzoval. Film by měl vyznít tak, že člověk nemá soudit druhé, ale spíš si z toho odnést něco sám pro sebe,“ dodal režisér.

Natáčení nového filmu potrvá až do poloviny srpna. Diváci se na něj mohou těšit pravděpodobně už v příštím roce. Mimo jiné se v něm představí Květa Fialová, Dana Syslová, Lukáš Kantor, Barbora Poláková, Anikó Varó nebo Norbert Lichý.